Hetaste modet - klädd för krig

Trenden har förstärkts - trots kriget i Irak

RELATIONER

Våren är här och butikerna är sprängfyllda med säsongens nya kläder.

Vid sidan av vitt och etnoinspirerat är "Military Chic" vårens stora trend.

Foto: Katrin Jakobsen
Krigsmålning, ovårdat hår ohc en kreation med påsydda överlevnadsväskor verkar vara hett på catwalken just nu.

Kakibrunt och grönt, skjortor med axelklaffar, flygarjackor, cargopants med en massa fickor. I butikerna trängs de här plaggen med bland annat Kinainspirerade kimonotoppar och vita linnebyxor.

Militärmodet gjorde sin inmarsch på modescenen på allvar för cirka tre år sedan och har sedan dess behållit sin ställning:

- Svenska kvinnor och män gillar de här kläderna, och de passar alla åldrar. Därför tror jag att det här modet är här för att stanna. Det som främst går hem är militärbyxor och cargopants med många fickor. Byxorna går utmärkt att kombinera med till exempel en kimonotopp eller en tunika, säger Lotta Ahlvar som är vd för Svenska moderådet.

Varken kriget i Irak eller någon annan konflikt tycks ha påverkat vår vilja att bära militärliknande kläder.

Modet har förstärkts

- Det var ett halvår efter Kuwaitkriget som militärmodet slog igenom på bred front i västvärlden. Nu har det varit krig igen och trenden förstärks, konstigt nog. Jag tycker det är märkligt att så många människor är emot exempelvis Irakkriget, men ändå går klädda i militärliknande kläder.

Anledningen till att det här modet slagit igenom så stort tror jag är att människor upplever att de måste vara krigare i dagens hårda samhälle. Det har också att göra med att vi i Europa har antagit den amerikanska gettotrenden med dess krigsmentalitet, förutom våldet och dödandet. Det som är blodigt allvar för gängen i Los Angeles är lite chict för oss. Det som är positivt med det här modet är att kläderna är funktionella och inte så dyra, säger Henrik Mattsson som är framtidsforskare och trendinformatör.

Många plagg har ursprung i det militära

Anna Lindström

ARTIKELN HANDLAR OM