Livet leker - för kvinnor över 40

Då blir sexet bättre - och självkänslan

1 av 3 | Foto: MATS HEMLIN
KÄNNER SIG SJÄLV Kvinnor mår som allra bäst efter 40. "Jag trodde nog att det var någonting man sa till sig själv för att trösta sig. Men så var det inte", konstaterar Caroline Giertz (till vänster) och får medhåll av Birgitta Jakobsson i Ainbusk: "Man har lärt känna sig själv bättre och inser att man råder över sitt eget liv", säger hon.
RELATIONER

LONDON

Bättre och bättre dag för dag - det blir livet för kvinnor över 40.

En ny undersökning visar att de mår bättre, har mer sex, mer fritid och bättre självförtroende än yngre kvinnor.

- Det stämmer absolut, till min stora förvåning, säger programledaren Caroline Giertz, 44.

Glöm allt prat om 40-årskris. Kvinnor som ska fylla 40 är att gratulera i dubbel bemärkelse. Enligt en ny rapport upplever många av dagens kvinnor att livet börjar just vid 40.

Brittiska tidningen Woman and Home Magazine har gjort en stor undersökning bland kvinnor från 40 år och uppåt.

Känner sig attraktiva

Kvinnorna uppger en rad bra saker med att bli äldre:

De får mer tid för sig själva, har bättre självförtroende, trivs bättre med sin egen kropp och de har ett mycket bättre sexliv.

Hela 81 procent av kvinnorna sa att de kände sig mer attraktiva. De oroade sig inte för grått hår och rynkor, och 78 procent sa att de inte kunde tänka sig plastikkirurgi för att se yngre ut.

Lika många 45- som 54-åringar sa att de har mer och bättre sex nu än som yngre.

Mer tid för sig själva

Förklaringarna till att kvinnor mår bättre efter 40 är flera, men tid är en viktig faktor. När barnen blir större och lämnar hemmet får kvinnorna mer tid för sig själva.

Även svenska kvinnor trivs bättre med livet efter 40.

- Det blir bara roligare. Jag vann just mitt andra VM-guld i bänkpress i Tjeckien, berättar Susanne Formgren, 40. Det är snarare omgivningen som vill att man saktar ner. Fast många blir ju tanter redan när de är 20.

"Man vågar satsa"

Birgitta Jakobsson, 40, i Ainbusk Singers håller med:

- Man har lärt känna sig själv bättre och inser att man råder över sitt eget liv. Känslan blir att ska man göra någonting så ska man kanske göra det nu.

Programledaren Caroline Giertz var skeptisk till påståendet att livet börjar vid 40 - innan hon själv var där:

- Jag trodde nog att det var någonting man sa till sig själv för att trösta sig. Men så var det inte. I stället för att sakta ner innebär det för många att man satsar ännu mer och hittar nya vägar.

Jennifer Wegerup