Yoga dig till ett bättre sexliv

Yogaläraren: Det handlar om att få energin att flöda i hela kroppen

1 av 3 | Foto: INA AGENCY
”I vårt samhälle är vi fixerade vid kroppen men vi har ingen direkt kontakt med den. Vi rör inte på höfterna och underlivet och vi andas inte ordentligt”, säger yogaläraren Maria Lindelöf.
RELATIONER

Börja med yoga och få bättre sex.

Söndag lär dig rörelserna som sätter fart på kärlekslivet.

Rör på höfterna och glöm inte att andas ordentligt!

Intresset för yoga bara växer och växer. Många är de kvinnor, män, killar och tjejer som upptäckt vad denna uråldriga träningsform gjort för deras välbefinnande, fysiskt, mentalt – och inte minst sexuellt.

– I yoga tränar man närvaro och det är A och O i sexlivet. Yoga gör dig stark, smidig och rörlig och får dig att andas på rätt sätt. Allt detta använder man i det intima mötet med sin kärlekspartner, säger yogaläraren och andningspedagogen Maria Lindelöf.

Underverk för sexlivet

Hon driver YogaStudion i Norrköping och lär ut en form av fysisk yoga som kallas kundalini.

– Kundalini betyder livskraft, livsenergi, och det är samma sak som sexenergi, säger Maria Lindelöf.

Alla yogaformer som innehåller en kombination av andning, fysiska rörelser, avspänning och meditation gör underverk för sexlivet, menar hon.

– Det handlar om att få energin att flöda i hela kroppen och det får man med yoga och andningsövningar. Vi andningspedagoger har ett uttryck som vi ofta använder: ”Vad som än händer – fortsätt andas.” Många människor, framför allt kvinnor, slutar andas när de har sex av rädsla för att leva ut. De blockerar sig och då stoppas energiflödet i kroppen, säger hon och fortsätter:

– Män brukar skjuta fram bäckenet omedvetet och det kan leda till en för tidig utlösning. Kvinnan skjuter i stället bak bäckenet och svankar och det kan göra att hon får svårt att få orgasm. I yogan jobbar vi med all muskulatur som finns i bäckenbotten och med att få ryggen rak så att man kommer ur de invanda hållningarna, säger Maria Lindelöf.

Ta ansvar för din kropp

Den ökade stressen i samhället gör att människor kommer längre och längre ifrån varandra. Många par orkar helt enkelt inte ge varandra tiden, tålamodet och närvaron som krävs för bra sex.

– Man kan inte njuta av sex om man är stressad och har stängt av allt utom hjärnan. Stressen gör att man fokuserar på sin partner – det är han eller hon som måste ändra sig eller ska förstå hur man mår, tänker man.

– I stället måste man själv ta ansvar och inse att det handlar om min kropp, min andning och mitt välbefinnande. Här fyller yoga en viktig funktion. Den ger ökad självkännedom och öppnar upp för ett djupare möte mellan en själv och ens partner.

Därför är yoga bra för ditt sexliv

Nneka Amu