”Barnen i Indien är värda allt slit”

Glöm utviken. Nu hyllas systrarna Graafs livsverk – barnhemmet i slummen

1 av 3 | Foto: Andreas Lundberg
Sunday Mail och Time Magazine har båda hjälteförklarat systrarna Graafs hjälparbete.
RELATIONER

– Det här är bättre än alla listettor och guldskivor, säger Hanna och Magdalena Graaf.

Arbetet med ett barnhem i Indien har gett systrarna två nya roller, långt från artistliv och utviksdebatter.

Som fostermammor till 300 barn.

”Vi lever i en tid då vi behöver hjältar.” Med de orden öppnade Times Magazine sitt aprilnummer och satte bland andra musikern Bono och författaren J.K. Rowlings på sitt omslag.

Times tillägnade hela tidningen åt hjälteinsatser som 36 kända och okända personer uträttat det senaste året. Listan innehöll två svenskar: Systrarna Magdalena och Hannah Graaf.

I Sverige känner vi dem bäst för silikonimplantat i brösten, utvikningsbilder i Slitz och hitsen ”Give it up” och ”You got (what I want”). Men bakom den glättiga fasaden har det i två år pågått ett arbete i det tysta: The Graaf Sisters Children Center i Nagpur i centrala Indien. Ett eget barnhem med skola för 250 barn.

– När journalisten från Time Magazine ringde och berättade om evenemanget trodde jag att det vara ett skämt, säger Magdalena Graaf-Hedman.

– Vi har ju inte gjort något speciellt alls. Det är en naturlig grej för oss. Vi har inte ens funderat över att det skulle leda till att vi skulle hamna på en lista över hjältar, säger Hannah Graaf.

För Hanna och Magdalena har hemmet i Indien bara varit ett led i det arbete deras mamma Linda Bergling startade då systrarna själva var små bebisar. De reste runt med mamma Lindas engagemang i den kristna församlingen Arken i tjugo år och hann med att besöka en ansenlig mängd kliniker, dagis och barnhem runt om i världen. För två år sedan var systrarna beredda att starta sitt eget.

I slutet av maj åker Magdalena och Hannah till Royal Albert Hall i London tillsammans med mamma Linda. Då ska de europeiska hjälteinsatserna uppmärksammas i en stor gala.

– Vårt engagemang i barnhemmet och skolan i Nagpur har varit mycket omskrivet i engelska tidningar, men att hamna på den där listan är ju helt ofattbart, säger Magdalena.

– Jag tycker att alla som hjälper någon annan som har det svårt är en hjälte. Det kan var en sådan enkel ska som att köpa tidningen Situation Stockholm (som säljs av och för uteliggare). Magdalena bor med landslagspelaren och målvakten Magnus Hedman och två barn i Glasgow. Hon berättar att i Storbritannien tävlar stjärnorna om att synas i pressen på välgörenhetsgalor.

– Nyligen betalade Gwynet Paltrow 4 500 pund – nästan 60 000 kr – för en biljett till en välgörenhetsgala. Det har blivit en statusgrej, men det är dubbelmoral, för när de går hem från galan får de med sig en stor påse med prylar för flera tusen kronor som arrangörerna tiggt till sig av sponsorer, säger Magdalena.

Magnus Hedmans mamma är också involverad i Arkens arbete med barnhemsinsamlingarna, men Magnus har ännu inte varit på Sisters of Graafs Childrens School i Nagpur.

– Magnus är mer så att han bläddrar förbi jobbiga bilder på fattiga barn i tidningar. Han kommer nog att åka dit snart, när han är redo och när det finns tid för det, säger Magdalena.

Nästa gång Systrarna Graaf och mamma Linda Bergling åker till barnhemmet blir i höst, men först ska Hannah bli mamma för andra gången.

– När man har egna barn så får man andra perspektiv. Det är så många barn som inte har något hem, inga kläder och inga leksaker, säger Hannah.

– Det går inte heller att förklara för ens egna barn hur bra de har det. De kan inte förstå att barn kan lida för de har inte sett hur eländigt de här barnen har det. Så fort våra barn blir större ska de få åka med till Indien.

När systrarna Graaf kommer till Naipur och ser att barnen har det bra, brukar de säga till varandra: ”Det här är bättre än alla listettor och guldskivor ihop"

– Responsen vi får från barnen och de som arbetar på hemmet är enorm. Det är värt allt slit med loppisar, mannekänguppvisningar och konserter som vi måste hålla på med för att få ihop pengar till skolan, säger Hannah.

– En gång när vi åkte vi till skolan i Nagpur med en massa leksaker och gympadojjor stod barnen bara och tittade på leksakerna. De visste inte vad det var för någonting. När vi åkte därifrån två veckor senare kunde de inte slita sig från leksakerna.

– Det är speciellt en kille som etsat sig fast i minnet som heter Akash, säger Magdalena. Han var nog två år när han kom till hemmet och han kunde inte stå på benen, de var bara två centimeter tjocka och han hasade sig fram. Han ville inte möta min blick utan bara tittade bort.

– Nu senast när vi träffade honom var han rund och go, sprang omkring och hans ben var starka. Han var en helt annan person.

Engla Maria Magdalena Graaf-Hedman

Hannah Rakel Zerafia Graaf

Fler kändishjältar enligt Times:

The Graaf Sisters Children Center

Agneta Elmegård