Finns det tjejdusch på brandstationen?

Jämo granskar 40 räddningstjänster

RELATIONER

Finns det arbetskläder i små storlekar? Separat tjejdusch?

I sommar granskar jämställdhetsombudsmannen 40 kommunala räddningstjänster för att se om de gjort tillräckligt för att anpassa arbetsplatserna för kvinnor.

Räddningstjänsten har länge varit kraftigt mansdominerad. För att locka fler kvinnor - och se till att de blir kvar - krävs, enligt Jämo, målmedvetna insatser från arbetsgivarna.

För att kolla hur det står till med målmedvetenheten begär jämställdhetsombudsmannen (Jämo) in dokumentation av de aktiva åtgärder som vidtagits vid 40 kommunala räddningstjänster. Svaren från arbetsplatserna ska innehålla analyser av dagens situation och planer för framtiden.

Vill få bort sextrakasserier

Och de aktiva åtgärderna ska vara konkreta. Finns tillgång till arbetskläder i rätt storlek? Separata omklädningsrum och duschar? Jämo vill också veta vad som gjorts för att motverka sexuella trakasserier, om det går att arbeta under graviditeten och hur föreningen av arbete och föräldraskap underlättas för både mammor och pappor.

Enligt utredare Helen Ekström vid Jämo visar undersökningar av andra manliga arbetsplatser att det uppstått problem när kvinnorna kommer in.

- Polisen och försvarsmakten är sådana exempel. Det handlar ofta om sexuella trakasserier, och att man har inte har någon beredskap för att kvinnor kommer in på arbetsplatsen, säger Helen Ekström till TT.

Tolv anställda brandmän

Språket som används på arbetsplatsen kommer i ett annat ljus när två kön ska lyssna, till exempel.

- Jämo har under lång tid arbetat för att kvinnor ska kunna anställas inom brandkåren. Nu finns tolv heltidsanställda kvinnliga brandmän, för några år sen fanns inga, säger Helen Ekström.

Räddningstjänsternas svar ska finnas hos Jämo senast den 10 juni, för att sedan granskas under sommaren. Synpunkterna skickas tillbaka till räddningstjänsterna i september.

I ett pressmeddelande understryker Jämo Claes Borgström vikten av att enkönade arbetsplatser bryts upp och vill gärna se att de kommunala arbetsgivarna går i bräschen för den utvecklingen.

Christina Bodin/TT