Ge oss en Tina, tack!

Svenska män vill ha en Tina Nordström-typ – att laga middag åt

1 av 4 | Foto: Jan Danielsson
Tv-kocken Tina Nordström ger intryck av att vara en drömtjej – glad, mysig och självständig.
RELATIONER

Kontakt- och dejtingförmedlare slår rekord: aldrig har så många svenskar sökt nya livskamrater.

Aftonbladet har läst 100 kontaktannonser och kartlagt den nya mannen och kvinnan vi letar efter.

Aldrig förr har det funnits så många singlar i Sverige. Och aldrig förr så många krogar, kaféer, dejtingsajter, arbetsplatser och kurser – ställen att mötas på. Och ändå är det för många så svårt att verkligen träffa någon. Varför?

– Kraven vi ställer är ofta helt orealistiska. Många gånger existerar inte den mannen eller kvinnan som vi efterfrågar, säger psykoterapeuten och samlevnadsrådgivaren Margareta Nordeman.

Våra krav går inte ihop

En undersökning som nyligen gjordes av MSN Dejting visar att den kvinnliga drömpartnern är 160–170 cm lång, blåögd, blond och har långt hår. Den manliga drömpartnern är 180–190 cm lång, blåögd och har brunt, rufsigt, kortklippt hår.

Aftonbladet Söndag har läst 100 kontaktannonser, skrivna av 50 män och 50 kvinnor från olika delar av landet i åldern 25–40. Annonserna var publicerade på dejtingsajten Passagen Kontakt.

Vår undersökning visar att kraven på drömpartnern är tuffa. Och kvinnors och mäns nya önskemål passar inte alltid ihop.

Män...

? vill träffa yngre kvinnor.

? prioriterar skönhet

? bryr sig inte om hennes yrke

? gillar kvinnor som vill vara hemma och mysa

Kvinnor...

? vill ha jämngamla män.

? prioriterar rika män

? vill ha välutbildade karlar

? sätter arbetslösa män långt ner i rang

? gillar aktiva, sociala män

Aktiv är attraktiv

– Kvinnor klagar ofta över att han aldrig vill göra något. En man kan vara hur charmerande och utåtriktad som helst när han är singel men när han väl träffar någon vill han slå sig till ro, säger Margareta Nordeman.

Hur undviker man då som kvinna att fastna för en blivande soffpotatis?

– Det är viktigt att ta reda på varandras djupare värderingar. Även om det yttre stämmer är det inte säkert att det räcker för en långvarig relation, säger Margareta Nordeman.

Helnykterister är ute. Både kvinnor och män vill gärna ta ett glas tillsammans då och då. Fest-rökning anses okej men kedjerökare går bort för båda könen. Förenande för män och kvinnor är också att utseendet är viktigt. Den partner man frågar efter ska framför allt vara smal – och vältränad.

Något som blir svårfunnet: 44 procent av svenskarna lider av övervikt och bara 20 procent är tillräckligt fysiskt aktiva.

Skapa lycka på egen hand

– Kravet på lycka har blivit för stort. Människor tror att det är ett normaltillstånd att gå runt och vara lycklig jämt.

– Men ju mer vi lägger ansvaret för vår lycka på en blivande partner desto svårare blir det att leva ett kvalitativt liv, säger Margareta Nordeman.

Hon förespråkar gammal hederlig dejting på amerikanskt vis.

– Ha kul. Träffa flera. Släpp fixeringen om en livspartner och låt det ta sin tid. Vi har en föreställning om att för att bli lycklig i ett förhållande så måste det börja med dunder och brak. Det tror jag inte alls på. Titta bara på Kristin Kaspersen och Hans Fahlén. De var bästa vänner i 10 år innan de blev kära.

Drömkvinnan – enligt honom

Drömmannen – enligt henne

Nya tider – nya ideal i kontakt- annonserna

Anna Larsson ([email protected])