”Mina barn får inte titta på tv”

Popikonen och sexsymbolen Madonna talar ut om sin största satsning – familjen

1 av 3
RELATIONER

Madonna kommer i tid. För att vara en av världens mest kända kvinnor, har hon lyckats göra sig väldigt oansenlig.

Hon har klätt ner sig i chokladbrunt och kolfärgat och har en tweedkeps långt nertryckt över ögonen.

– Hej jag är Madonna, säger hon när hon, med viss klumpighet, klämmer in sig i båset på restaurangen.

Inte många huvuden vrids – kanske tack vare att hon nyligen färgat sitt hår brunt.

Intervjun är på Beverly Hills Polo Lounge, inte långt från lyxhuset som Madonna köpte från skådespelerskan Diane Keaton för, ryktas det om, 3,5 miljoner dollar.

Hon beställer en kopp kamomillté med honung, på ett vänligt men kort sätt som hindrar den nyfikne kyparen att inleda en konversation. Trots sin låga profil och medkänslighet utstrålar hon ett nästan skräckinjagande självförtroende. Hon är definitivt inte gravid i fjärde månaden, som en tidning nyligen påstått. Hon är osminkad. Några svaga linjer syns kring munnen och ögonen, och vid 44 år är hon häpnadsväckande vacker, trots en lätt rödrosig näsa. De senaste veckorna har hon tampats med en förkylning och varje mening hon säger ackompanjeras av en liten snörvling.

Nu för tiden har hennes amerikanska accent blandats med brittisk och ovanpå det bred cockneydialekt.

Madonna och hennes familj – Guy Ritchie, dottern Lourdes, 7 år och sonen Rocco, 2 år – har spenderat det senaste halvåret i Los Angeles. Men 2001 köpte de ett Ashcombe house, en stor gård i Wilshire, England. Madonna insisterar på att familjen ska flytta tillbaka till England snart. Livet i Los Angeles, säger hon, är lugnt. Hennes ideala kväll är när hon är hemma med Guy och äter middag och tittar på video.

– Jag har inte varit full sedan min födelsedag, den 16 augusti förra året, säger Madonna. Jag är ”Fröken Ansvarsfull” – måste lägga mig i tid, måste gå till jobbet i morgon, kan inte dricka för mycket. Jag har en väldigt kontrollerad alkholkonsumtion.

Lika disciplinerad är hon med barnen, säger hon. Ingen av dem får titta på tv, ”gift-lådan” som hon kallar den.

– Jag försöker att stimulera dem till att tänka själva. Vi ger dem böcker att läsa istället. Min son går inte i skolan än, men jag är väldigt medveten om vad min dotter exponeras för. Det kommer att finnas saker som hon vill ha, men som hon inte kommer att få. Om hon vill ha ett par Nike-skor så kommer jag inte gnälla om det. Men hon kommer inte att få 10 par. Det är sådant som hon får acceptera.

Du, av alla människor, kan väl ändå inte säga: ”Nehej, du går inte ut klädd i den där!”, eller?

– Det kan jag, säger Madonna och sätte sig med armarna i kors. Och det gör jag.

När var senaste gången som du inte blev igenkänd på stan?

– När jag gick till min dotters skola häromdagen för att hämta upp henne. Jag har inte varit brunett på länge. Någon stoppade mig och sade: ”Var är flickans mamma?”. De trodde att jag skulle kidnappa henne!

Madonna har två favoritsysslor. Att se sin son dansa omkring naken, och att sitta uppe till klockan tre på morgnarna och bara prata om ”livet och grejor”. Äktenskapet och moderskapet har gjort henne lyckligare än någonsin, säger hon. Vilket också bevisas på nya skivan, ”American life” där tre kärlekssånger till Ritchie finns med: ”Nothing fails”, ”Intervention” och ”X-static process”.

Men den brittiska tabloidpressen har målat upp en aningen mindre idyllisk bild av äktenskapet. Här har det rapporterats om högljudda gräl i restauranger och fajter om vem som ska få inreda vilket av de olika hemmen.

– Avundsjukans onda öga har inte upphört, säger Madonna. Pressen vill inte att jag ska vara lyckligt gift och ha en familj. Riktig kärlek kräver en massa jobb och ibland finns det stora besvikelser. Men det finns också alltid hopp. Om du verkligen älskar någon så håller du ut, vad som än händer. Alla de där låtarna är en reflektion av de känslorna. Jag kan ha fruktansvärda gräl med min man och vara riktigt förbannad på honom. Men det slutar aldrig illa eftersom jag tror på kärleken och på vårt förhållande.

I dokumentären ”In bed with Madonna” sade du att Sean Penn var din stora kärlek.

– Men då hade jag ju inte träffat Guy än, eller hur? säger Madonna med ett teatraliskt put på läpparna. Jag kände att jag visste var riktig kärlek var när jag gifte mig första gången. Men det är en annan dröm som jag vaknat upp från. Kärlek är inte det man tror, heller.

Hur definierar du kärlek nu?

– För att vara helt ärlig så var jag jävligt usel på förhållanden innan jag träffade Guy. Jag var inte en person som gav särskilt mycket. Att få barn, bli hals över huvud förälskad – det förändrar en. Det finns ingen tid för nonsens längre. När jag lyssnar på fårskallar som håller på (förställer rösten till en sockersöt amerikansk flickstämma) ”Åh gud, vi är sååå kära” tänker jag bara. ”Tjena, vänta tills ni varit ihop i fyra år.”

Vilka saker skulle du ha gjort annorlunda, om du ser tillbaka på ditt liv?

– Kanske skulle jag inte gjort så många misstag. Men att hänga sig kvar vid dem, är bortkastad tid. Jag vet det jag vet, och jag går vidare. När man fått tillräckligt mycket stryk så inser man att man varit en pajas och en idiot.

Hon skrattar högt:

– Och jag var en pajas och idiot fram till min 40-årsdag!

När du tittar på den Madonna som en gång i tiden sjöng ”Holiday”, vad tänker du då?

– Att hon var ett barn. Så oskyldig och naiv.

Vilket råd skulle du ge henne?

– Ta ingenting personligt.

Intervju: Paul Rees/Q Magazine/Planet Syndication

Översättning och bearbetning: Ulrika Svensson

Madonna

ARTIKELN HANDLAR OM