Glöm myten om den glada singeln

Rekordmånga ensamma skapar ny nöjesindustri

Foto: UIP, TV3 och TV4/Fox
förebilderna Böcker, filmer och tv-serier har odlat myten om det sorglösa singellivet. Ovan bilder från ”Bridget Jones dagbok”, ”Sex and the city” och ”Ally McBeal”.
RELATIONER

Singlarna blir allt fler.

I takt med det hyllas det fria, jagcentrerade livet utan ansvar.

Och många passar på att tjäna pengar på ensamhushållen.

Boken ”Bridget Jones dagbok” blev något av ett startskott för singelkulten. Helen Fielding målade upp en humoristisk ensamstående kvinna på 30-nånting som inte ville bli tyckt synd om.

Fartfyllda hjältinnor

Efter det har det kommit många skildringar av fartfyllda singlars händelserika liv. Till de mest kända hör tv-serierna ”Ally McBeal” och ”Sex and the city” och Marian Keyes böcker, där hjältinnan ofta är en singeltjej som beskriver sin tillvaro med svart humor.

Svenskarna har lärt sig älska den här sortens underhållning, och det är inte så konstigt. Sverige är känt för att vi har flest ensamhushåll i världen. Stockholm är en av världens singeltätaste städer.

Och många tjänar pengar på singlarna. Förutom romaner och filmer så kommer självhjälpsböcker som ”Stora dejtingboken” och ”Sex och singel”. De ensamstående lockas med speciella resor, compact living-möbler och enportionsrätter. Många unga singlar lägger också mycket pengar på nöjen, kläder och sitt utseende.

Kärnfamiljen må vara den präktiga normen, men singlarna vill inte få någon offerstämpel. Det SKA vara kul att leva ensam!

Trivs ensamma

I Aftonbladet den senaste tiden har både programledaren Agneta Sjödin, sångerskan Lisa Nilsson och sångerskan Gladys del Pilar berättat om hur bra de trivs som ensamstående.

Helt klart är att livet utan en kärleksrelation har blivit mer accepterat – särskilt i storstäderna.

Över två miljoner lever ensamma

Foto: Jan Danielsson
Agneta Sjödin, singel.

Krogrundor, resor, spännande sex och massor av vänner. Myten om det roliga singellivet får paren att skämmas vid fredagsmyset framför tv:n. Men är det alltid så kul? Frilansjournalisten Erika Augustinsson tycker att det måste gå att erkänna att det är ensamt ibland.

Cecilia Gustavsson