Har du kändissjukan?

Brittsk studie: Stjärndyrkan kan leda till psykisk störning

1 av 3
Kylie Minogue är en av de hetaste kändisarna bland britterna...
RELATIONER

En ny åkomma brer ut sig i Storbritannien och USA.

Den kallas ”kändissjukan” och drabbar en av tre, menar forskare.

Syndromet innebär ett överdrivet intresse för kändisar och kan i värsta fall leda till depressioner och svåra, psykiska störningar.

Kändisdyrkan är inte längre förbehållet barn och tonåringar. I dag är det mycket vanligt att vuxna människor har ett stort intresse för celebriteter. En av tre svarspersoner i en brittisk-amerikansk undersökning visade sig vara drabbad av den så kallade ”kändissjukan”.

I Storbritannien är det Kylie Minogue, David Beckham och Tony Blair som toppar listan över stjärnor som folket inte tycks få nog av.

Tre nivåer

Forskarna har delat upp åkomman i tre kategorier.

1. Den lägsta nivån. Innefattar de som intresserar sig för en kändis av sociala skäl och för att de tycker att det är underhållande. De talar mycket om kändisen med sina vänner.

2. Mellannivån. Personen har intensiva känslor och tror sig ha ett personligt förhållande till kändisen.

3. Högsta nivån. Personen anammar samma åsikter som sin idol och anpassar sitt liv och sin personlighet efter honom eller henne.

Kan vara positivt

För de allra flesta är det ofarligt att ha kändissjukan. De som håller koll på en kändis för skojs skull är ofta optimistiska, glada och utåtriktade. Men ju mer överdrivet intresset blir desto ohälsosammare. Intensiv kändisdyrkan kan leda till depressioner och ångest – de värst drabbade kan utvecklas till osociala enstöringar som skapar problem för sin omgivning. Exempel på det kan nämnas John Lennons mördare, David Chapman, och mannen som förföljde Jodie Foster, John Hinkley.

Bakom studien står Leicester University i samarbete med amerikanska psykologer.

Hanna Blanksvärd