”Jag döljer mina kilon bra”

RELATIONER
Foto: Jan Danielsson
”Att ha en premiär är som att gifta sig”

Känner du att du missade saker som dina kompisar höll på med?

– Kanske men jag skulle inte vilja byta. Det som har varit jobbigt är att min röst inte har blivit hörd. För att jag just var ung. Det har smärtat mig så det bara har visslat om det.

– Det har varit tufft. Också för att jag är en vanlig tjej, som kommer från en vanlig familj från en vanlig förort. Jag är inte ett kändisbarn, jag är inte ett rikt barn, jag är inte ett multitalangfullt barn. Jag är en gräsrotstjej med passion. Men det kanske också kan vara ett hopp för andra vanliga människor.

Nu bestämmer du mycket mer själv. Nu är du Carola Enterprise. Lite som Madonna, något av en affärskvinna. Håller du med?

– Jo, man måste ju vara sån om man måste få saker gjorda. Om jag ska kunna förverkliga mina drömmar måste jag ha människor runt omkring mig som står bakom min vision till hundra procent. Så enkelt är det. Som i ett företag.

Hur ser ditt team ut i dag?

– Jag är min egen manager här i Skandinavien. Jag har en heltidsanställd sekreterare. Jag konsulterar en före detta manager som är min vän och rådgivare och jag har en pastor i min församling som är väldigt insatt i musikbranschen. Jag har ett skivbolag och ett produktionsbolag men de sitter ju också på sina egna stolar. Och så har jag ett förbönsteam, ett organiserat sådant.

Hur fungerar ett förbönsteam?

– De ber för mig och de olika projekt jag gör. De vet och känner Carola. Ibland kanske jag får bibelord skickade till mig som styrker mig och kan vägleda. Det är viktigt. Ibland kan jag känna mig som den mest utsatta eller ensammaste på jorden. Då kan det kännas som att jag får hälsningar från himlen. Bönerna rensar upp när det är dimmigt och banar vägen.

Vågar folk runt omkring dig säga nej?

– Ja, det hoppas jag. Men jag tar inte ett nej för ett nej på en gång bara, om de inte kan övertyga mig. Det är mycket, mycket mer som är möjligt än vad vi tror.

Det låter som att du kan vara ganska krävande att ha att göra med.

– Absolut! Det handlar om att göra sitt allra bästa och det framtvingar en hög ambitionsnivå för alla. Men jag kan också vara väldigt generös.

Koll på karriären alltså. Men jag har hört att du har absolut nollkoll när det gäller datorer?

– Ja, jag är ju enbart SMS-drottning. Jag är rädd för att bli uppslukad av datorn och kan än så länge bara pekfingervalsen.

Så väninnorna får hjälpa dig när du ska flörta på mailen?

– Hmmm. .. har du hört om den? Det var min inneboende som fick slänga iväg ett långt brev utomlands? Det var en kul grej som hände på semestern. En oskyldig, söt historia. Jag såg drömkillen på väg över gatan precis vid min bil så jag vevade ner rutan och fick fram ett knackigt: ”Hello.” Han log och fortsatte över gatan.

– Senare lämnade jag min skiva till en person som vi trodde kände den här killen. Han ringde efter två dagar men då hade jag lämnat staden så det gick inte att ses.

– Och sedan visade det sig att han är riktigt sold out for Jesus! Han jobbar inom underhållningsbranschen och driver ett äventyrsföretag specialiserat på extremsporter. Rätt klockrent! Nu har vi en jättebra ”vänskapsrelation” på nätet där vi peppar varandra.

Ingen vårförälskelse i sikte?

– Nej, jag vill mer än att vara förälskad i själva förälskelsen. Man blir kräsnare med åren och vet vad man vill ha. Annars får det liksom vara.

För att vara tjej tycker jag att du är ganska sexistisk. Håller du med mig om jag hävdar att du är en fluktare?

– Mhm, jag vet inte ens vad sexistisk betyder. Det är väl bara för att jag FÅR titta nu? och för att jag längtar. Jag kan snarare bli blyg om det är någon jag är intresserad av. Jag blir alldeles tyst och kan inte prata.

Du är ensamstående mamma. Hur får du ihop föräldraskapet med karriären?

– Det var lättare när Amadeus var bebis. Då hängde han ju med på ett annat sätt. Nu har han sitt eget liv, sin egen vilja som han ju ska ha? Oj, där kommer förresten en snygg kille! Och snygga biceps!

Nu fluktar du!

– Ja, kanske men det var bara för att du påminde mig om det. Och jag säger det inte på något ofräscht, lustfyllt sätt utan mera: Wow, vilken fin kille! Oss emellan. Men jag är inte rädd för att ta första kontakten, om det skulle vara tillräckligt intressant. Men det ska till mycket för att få mig på kroken igen.

– Var var vi?

Dåligt mammasamvete.

– Jag är ju privilegierad på det sättet att jag kan styra min egen tid. Men självklart, jag sa det senast i helgen faktiskt till en väninna. Jag tyckte att det var ett tungt ansvar. Att inte ha en manlig vuxen vid min sida som kan ge Amadeus det som män kan ge av stabilitet, eller korrigering eller att man avlastar varandra. Men då får man vara kreativ. Då har jag mina nära killkompisar som Amadeus känner väl.

Hur har du och Runar delat på ansvaret för Amadeus?

– Vi har varannan vecka. Eller två veckor i taget när det är sommar eller jul eller så. Det funkar.

Är ni en sån där lyckligt skild familj som firar jul ihop?

– Nej, inte än. Han är mycket på språng. Men det handlar såklart mycket om känslor också. Att börja ett nytt liv kan vara svårt.

Har skilsmässan varit extra svår för dig med tanke på din tro?

– Ja, det är jättesvårt. Det är ju bland det viktigaste vi har, familjen och äktenskapet. Och då tycker man ju att man inte är någon bra förebild alls. Men jag kämpade, vi kämpade i tio år. En del fans blev väldigt omskakade och undrade: ”Oj, hur går det här ihop med vår förebild, hon som ska stå i vått och torrt?” Men jag är inte fullkomlig. Det finns bara en som är fullkomlig. Och när vi faller så ger Han oss en ny möjlighet.

Du fyller 37 år i år. Det är ganska medelålders. Om jag säger åldersnoja, vad svarar du?

– Nej, det har jag inte. Jag vill bara gå ner mina kilon så kommer jag att se ut som 16 igen.

Vilka kilon är det?

– Ja, det är ganska många. Jag döljer dem rätt bra. Nej, jag trivs med min ålder. Osch, där var det en till läcker kille. Såg du? Mörk, vit t-shirt, på cykel, muskulös

?

Carola Häggkvist

Anna Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM