Mia,14, orkar inte en ny rättegång

Misstänkta våldtäktsmännen blev friade

RELATIONER

Mia orkar inte med en våldtäktsrättegång till – trots att åklagaren tror att männen skulle fällas.

– Rättegången blev nästan värre än själva händelsen. Den var hemsk, berättar hon.

Foto: Tomas Bergman
Det var här det hände Här vid skolan, den 28 september förra året, träffade 14-åriga Mia de båda 20-åriga männen som ställdes inför rätta för att ha våldtagit henne.

Våldtäktsmålet i Trelleborg har blivit mycket uppmärksammat. Tingsrätten friade två 20-åriga män från att ha våldtagit Mia – som då var 14 år.

Männen menade att Mia var med på det, tvärtemot vad hon själv säger.

I domen står att det inte kan ställas ”utom rimligt tvivel” att de är skyldiga.

Kammaråklagare Ingegerd Jigin vill överklaga till hovrätten.

– Min övertygelse är att flickan blivit våldtagen. Jag tror på henne, liksom polisen gör. Det är mycket tråkigt att hon inte orkar driva målet vidare.

Kände sig smutsig

Mia tycker att rättegången var så jobbig att hon inte vill vara med om en till. En anledning är frågorna hon fick av de åtalades försvarsadvokater.

– Jag kände mig smutsig när jag fick en del frågor. De ville hitta saker som kunde vändas mot mig, berättar Mia.

Vi träffar henne i lägenheten som familjen flyttat till för att få en nystart. Mia pratar eftertänksamt, med stadig röst – hon har funderat mycket på allt som hänt.

Hon vill att fler ska få veta hur det kan gå till i ett våldtäktsmål i en rättssal, och berättar därför om frågorna hon fick:

Har du haft sex tidigare?

Har du pojkvän?

Hur gammal är din kille?

Hur länge har ni varit ihop?

Hur ofta har du haft sex?

Vad umgås du med för killar?

– Jag hade blivit förberedd på att få närgångna frågor, men inte att det skulle bli så mycket. Det ska inte spela någon roll vad man gjort eller inte gjort innan – ett nej är ett nej, säger Mia.

Hur kändes det när du fick de här frågorna?

– Jag tänkte ”Vad är det här?” Men jag svarade automatiskt, jag kände press på mig. Det var riktigt hemskt. Jag kände mig ensam också, för mamma fick inte vara med i rättssalen eftersom hon skulle förhöras senare.

Mias mamma minns också rättegången som fruktansvärd. Hon säger att försvaret till och med tog upp att Mia brukade använda stringtrosor – ett mode bland tonårsflickor. Allt för att få henne att framstå som lösaktig.

Domen visar också tydligt att rätten tyckt att Mias bakgrund hade med målet att göra. Där står att hon och hennes kompisar umgås med killar i 20-årsåldern, och att hon vid tillfället var ihop med en 18-åring. Det står till och med när hon hade sin sexdebut. Och det framkommer att hon fått frågor om hur ofta hon haft samlag.

En annan sak som upprör både Mia och hennes mamma är att hon tvingades berätta inför de två åtalade.

– Vi hade blivit lovade att de inte skulle sitta i samma rum. Men sedan fick vi veta att det inte gick att ordna rent tekniskt, berättar Mias mamma.

Vill inte överklaga

Trots att Mia blev utom sig när den friande domen kom vill hon alltså inte överklaga. Hon lever hellre med att det finns de som tror att hon hittat på allt-ihop än att genomgå en rättegång till.

– Jag tror att det skulle bli likadant igen. Det borde inte få vara några frågor om vad man gjort tidigare. Ingen frågar ju killarna om deras sexliv, om de har sex med sina flickvänner.

Tiden efter rättegången har satt djupa spår. Mia har varit hemma från skolan mycket och betygen har sjunkit. Hon har fått plötsliga gråt- och ångest-attacker och går hos en kurator.

Ångrar du att du polisanmälde?

– På sätt och vis – ja. Det tjänade ingenting till. Men jag blir glad när jag hör att folk bryr sig om det som hänt.

Mias mobil ringer, det är någon kompis som vill ses.

Nu vill Mia lämna de senaste månaderna bakom sig.

Fotnot: Mia heter i verkligheten något annat.

Åklagaren är övertygad om att Mia, 14, våldtogs av två män. Men flickan orkar inte gå vidare till hovrätten. Nu berättar hon om hur hon upplevde rättegången – endast i Aftonbladet: – Jag kände mig smutsig, det var hemskt. Nu tycker Madeleiene Leijonhufvud, professor i straffrätt, att man bör ändra sexualbrottslagen så att domstolarna inte ska få fråga om sexbrottsoffrens förflutna.

Cecilia Gustavsson