”De sa att jag var ett bra gifte”

Följ med hem till Väder-Tone – norska fjällens hetaste singel

1 av 3 | Foto: Börje Thuresson
Tone där hon trivs som allra bäst – på hemmaplan i norska Geilo.
RELATIONER

I går på 17:e maj läste hon vädret i norsk nationaldräkt i TV 4.

Tone Bekkestad är Sveriges mest älskade norska och fyller rollen som grannambassadör förträffligt.

Men vi får inte på henne en lusekofta.

Vi får inte ens på henne ett pannband med en minimal norsk flagga i fronten.

– Det är inte jag! stönar Tone. Jag har aldrig ägt en lusekofta! Det där är bara något ni svenskar tror om oss norrmän!

Och det är klart vi gör. I byn hänger renprydda yllekoftor i var butik. Det doftar våfflor. Stugor med torvtak klänger längs bergssidorna.

Vi är hemma i meteorolog Tone Bekkestads barndom – i Geilo, 5 000 invånare och 800 meter över havet, en prick på kartan just där en svensk skulle peka ut Norges hjärta.

– Min pappa är från Ål, samhället före Geilo på järnvägen från Oslo, säger Tone. Han ärvde en gård mitt emellan Ål och Geilo. Det är ingen bondgård med djur, men vår familj har stora områden på fjället, skogsmark och fiskevatten.

– Min mamma är från Vestlandet (mot Bergen).

– Pappa har varit bilmekaniker och drivit bärgningsfirma, men nu jobbar han åt kommunen. Mamma har arbetat på en av knivfabrikerna här i Geilo.

Var du ”pappas flicka”?

– Som liten var jag nog det. Jag tyckte mycket om att åka med honom i bärgningsbilen.

Hur bra blev du i slalom?

– Jag tävlade från 7–16 år, och hörde till de bästa i fylket. Men efter grundskolan sa pappa sa att jag måste välja: antingen satsa på skolan – eller ge 110 procent på slalom – ”men då måste du bli så bra att du kan leva på det”.

En dum fråga – men varför åker norrmän skidor på tvären när terrängen går upp och ner?

– Är det bara platt så gillar vi det inte. Vi går ju på tur UPPE på fjällen, där naturen går både upp och ner. Nerför är bäst!

Varför blir en tjej från lilla Geilo meteorolog?

– Jag har gillat matematik och fysik ända sedan jag var barn, men när jag läste ämnena vidare på universitetet blev matten för abstrakt.

– Det var en en killkompis som peppade mig att pröva på meteorologi, men tv-meteorolog var inget jag ens tänkte på innan jag kom i kontakt med TV 4. Jag ville satsa på klimatforskning.

Då tänker man ozonlager och växthuseffekt. Är du miljöintresserad?

– Man ska självklart vara försiktig med miljön, men miljödebatten är onyanserad tycker jag. Till exempel skyller man allt för mycket av föroreningar och utsläpp på bilister. I Norge fungerar aldrig kollektivtrafik när man behöver den. På landet, där jag är uppvuxen, är bil ett måste.

Ett försvarstal för glesbygden?

– Jag är landsbygdstjej. Jag trivs i storstäder också, men blir alltid väldigt glad av att komma hem. Det är väldigt mycket mig att vara i Geilo. Folk här känner mig mer än från tv. För dem är jag alltid Tone, den lilla tjejen från Hol. Det är skönt.

Klimatforskningen tog Tone jorden runt med vädret: Kanada, Södra Afrika, USA – Sverige.

Hon sålde tv-grafik och väderkartor till svenska TV 4 – och blev övertalad att vikariera som sommarmeteorolog. Nu är hon inne på tredje året.

Flytten till Stockholm blev ett tillfälle när Tone fick leva upp till sitt motto: ”Hellre ångra det jag gjort än det jag inte gjort.”

– Ja, när jag fick jobbet på TV 4 och flyttade till Stockholm hade jag en drömlägenhet i Oslo, pojkvän, kompisar. Jag övergav allt.

Ni norrmän i Stockholm, hur umgås ni?

– Jag försöker undvika att vara för mycket med norrmän, då faller jag tillbaka i språket. Men visst träffas vi. Jag sitter i styrelsen för Det Norske Samfund, som ordnar 17 maj-firandet på Skansen bland annat.

Vad överraskade dig mest i Sverige?

– Språket. Man tror att norska och svenska är så lika, men det stämmer inte riktigt. Många är inte så vana vid att höra norska och en del av mina nya vänner i Stockholm hade svårt att förstå mig i början. Så jag blev överraskad av hur positivt mottagen jag trots det blev.

– Jag kan fortfarande stå i tv-studion och undra om ett ord är norskt eller svenskt.

Språket ja – kan man bli arg på norska? Ni låter så glada jämt.

– Det kan man, men många svenskar säger att det inte går att bråka med norrmän. Att det bara låter gulligt när vi försöker gräla. Men norrmän förstår...

Det är många i Sverige som gillar dig. Får du mycket beundrarpost?

– Jo, både mejl och post. Folk skickar även middagsinbjudningar! Tyvärr får jag också en del sånt som jag helst inte vill läsa.

– En man skrev tre gånger och enbart om sina sexuella fantasier.

– När jag var ny i Sverige fick jag brev från en av Sveriges mest kända mördare. Han hade skrivit under med sitt riktiga namn, men jag visste inte vem det var. Han skrev som om vi redan kände varandra. ”Tyvärr kan vi inte leva ut vår kärlek just nu.”

– Jag visade brevet för en tjejkompis på TV 4, hon såg ju direkt vem det var. Det var obehagligt. Numer slipper jag den här typen av brev. Vi tjejer på TV 4 har en person som går igenom posten innan vi får den.

Du är Sveriges mest kända norska. Hur ofta får du inbjudningar till kändisfester och premiärer?

– Ofta, men jag väljer hårt. Det är kul att kunna ta med sig vänner ut, men baksidan är att man förlorar en del av sin privata sfär. Ibland vill jag ju bara vara privat – och inte prata om väder...

Du klättrar i berg trots höjdskräck, berätta!

– Jag är ganska avancerad, men jag klättrar max 30–40 meter. Höjdskräcken visar sig mer i andra sammanhang. Jag gillar inte sådana där utomhushissar. Usch.

Tone Bekkestad gillar bilar också och kör mycket. Och det finns all anledning att köra bil i trakten runt Geilo. Norge är sanslöst vackert här.

Många har upptäckt det. Nyligen byggdes den dyraste ”hytten”, norska för sommarstuga, för över 40 miljoner kronor, berättar Tone.

Dina föräldrars gård måste vara värd en förmögenhet.

– De sa i gymnasiet att jag var ett bra ”gifte”, säger Tone och skrattar. Vi har ju ett stort område på fjället, mycket mark.

Du är singel. Får du många förslag?

– Jodå, några skriver rena kontaktannonser.

Hur ska man vara då, om man vill gifta sig med dig?

– Man ska ha en bra bil och vara en bra chaufför, säger Tone och skrattar. Det kommer ingen man in i mitt liv som inte kan köra bil?

Tone Bekkestad

Arne Höök