”Det känns i kroppen att jag har fött barn”

Mer egen tid – det är svenska mammors stora dröm, visar Söndags Mors dags-undersökning, där över 11 000 kvinnor medverkat. Längdhoppsstjärnan Erica Johansson, 29, vet vad hennes tid skulle gå till: väninnorna – och full kraft i träningen igen.

Foto: Daniel Pedersen
Inte bara längdhoppsstjärna Nu är Erica Johansson mamma till Tess, 1, också.
RELATIONER

 Längdhoppsstjärnan Erica Johansson

passade på att föda barn mellan ett VM i friidrott och ett OS.

När hon blev mamma till Tess för ett år sedan var det viktigt för henne att inte ge upp sina drömmar och mål om fler medaljer.

Nu är det OS i Aten nästa år som hägrar och Tess får vänja sig vid en mamma, vars jobb är att hoppa – helst längst i världen.

– Det är klart att jag siktar högt. OS är ett av målen. 2006 avgörs EM på hemmaplan. Det skulle vara trevligt att stå på pallen då, berättar hon.

Det är både omtumlande och fantastiskt att bli mamma men de himlastormande känslorna som man kan läsa om i rosa pocketböcker och flärdiga småbarnsmagasin är inget som Erica känner igen sig i.

– Det är så mycket nya saker som kommer in i ens liv. Man ska få allting att fungera i vardagen. Jag tyckte att det var svårt att få rutiner kring amningen och veta om Tess fick tillräckligt med mat och sånt.

– Det är först nu, när det gått ett år, som jag börjat växa in i rollen. Kärleken till Tess har växt fram vartefter. Nu har hon fått en egen personlighet, berättar hon.

– Bara för att man får barn får det inte gå ut över den egna integritet. Redan innan vi hade fått Tess bestämde Stefan och jag att vi inte skulle låta ett barn förändra vårt sätt att leva och vår relation, säger Erica.

Erica och hennes pojkvän, musikern Stefan Gustafsson, hade bara varit ett par i tre veckor när Erica blev gravid.

– Det var väl både på gott och ont för vårt förhållande. Vi hade väl pratat om att skaffa barn och bestämde oss för att ”köra på”. Och det sa bara pang direkt, så var jag gravid. Jag är en ganska spontan person och jag tror inte att det är bra för mig att tänka efter för mycket. Att skaffa barn är ett stort beslut i ens liv. Jag är ganska velig av mig så hade jag fått tänka efter för länge kanske det aldrig blivit något barn. Vem vet? säger hon och ler.

Erica är vältränad och en mycket fysisk person.

Så länge hon minns har hon haft siktet inställt på prestationer och resultat. Tre månader efter förlossningen började hon träna igen och en av hennes drömmar är att komma tillbaka med full kraft på världens idrottssarenor.

– Det känns i kroppen att jag har fött barn. Ska man vara krass är det inte bra att föda barn om man är längdhoppare eftersom bäckenet tar mycket stryk av alla hoppkombinationer som krävs i träningen.

– Jag fick bäckenuppluckring i slutet av graviditeten och läkaren säger att det kan ta ett och ett halvt år innan kroppen är återställd. Vissa säger att man får en ”kick” och blir bättre idrottsman när man fått barn men det gäller nog främst grenar där det krävs uthållighet och inte explosivitet, berättar Erica.

Snart börjar Erica träna två pass om dagen

och även om hon inte har ett vanligt nio till fem-jobb, så vill hon att Tess ska kunna vara hemma så länge som möjligt.

– Vi har ju det bra på det viset att Stefan är hemma på dagarna och kan ta hand om Tess när jag tränar och när Stefan är på spelningar är jag hemma med henne. Man får prioritera viktiga saker när man är förälder. Har jag varit borta två kvällar i rad, kanske man måste säga nej till något den tredje kvällen. Men det är viktigt att ha ett eget liv bredvid så att man inte bara är mamma.

– Det är något som är sjukt i samhället när föräldrar tvingas lämna bort sina barn på dagis när de bara är ett och ett halvt år gamla. Vissa föräldrar känner sig nog tvingade att skaffa fler barn för att de inte har någon valmöjlighet och vill kunna vara hemma längre med barnen, säger hon.

Att spontaniteten försvinner

när man får barn är vanligt bland småbarnsföräldrar. Att få tiden att räcka till allt man vill göra kan vara ett evigt tråcklande.

– Nu kan jag inte sticka in till Göteborg på 20 minuter längre som jag kunde tidigare. Fick jag en ledig dag helt för mig själv, skulle jag nog umgås med mina väninnor. Jag kan sakna dem jättemycket. Att bara sitta och snacka, berättar hon.

Tess är en glad flicka som skrattar när Erica busar med henne. När ballongerna smäller av misstag i fotostudion tittar hon på Erica och undrar vad som hände.

–Tess har fått följa med oss hela tiden, på alla möjliga aktiviteter. Jag tycker att det är viktigt att hon får upptäcka världen i sin egen takt.

Erica har också fått perspektiv på sin egen mamma och deras relation till varandra.

– Först nu kan jag förstå hur mycket mamma älskar mig. Jag skrev faktiskt ner det i ett sms till henne för några dagar sedan. Först nu fattar jag vilka starka känslor som kommer fram när man själv blir mamma.

– Alla de där blöta pussarna jag fick i nacken av mamma, det var ju skitjobbigt då, men nu inser jag vilken kärlek det är. Nu känner jag likadant för Tess. Det är stort.

Erica Johansson

Drömmen: Så här vill svenska mammor ha det

Nneka Amu