Jan Bylund: ”Jag använder saker hon sagt"

RELATIONER

– Min mamma är en smart tjej. När jag var 18 – 19 arbetade jag på den slutna avdelningen på ett mentalsjukhus, och det blev en tradition att alltid prata med henne när jag hade gått av ett pass.

Foto: Björn Wanhatalo
Solveig Bylund, 62, rektor på invandrarskolan i Umeå är stolt över sonen Jan Bylund, 36, ståuppkomiker.

"I efterhand har hon sagt att hon förstod att det var ett sätt att tömma hjärnan. Hon har alltid låtit mig göra det jag vill, jag fick själv pröva saker och det var ingen pushning.

Nu för tiden är det väldigt lätt att få henne att skratta, det räcker med att jag berättar om vad Lisa, min fyra månader gamla dotter har gjort, så skrattar hon. Men annars har jag inte analyserat vad morsan skrattar åt. Jag har faktiskt ingen aning. Det är läbbigt när hon ser mig uppträda, men tricket är att placera henne långt bak i lokalen. Jag vet inte om hon skrattar åt föreställningarna men jag vet iallafall att hon inte skäms. Och det är bra, bara det.

Mamma har gett mig jättemycket material i mina shower. Där är hon en förstärkning av alla mammor. Men vissa saker har hon verkligen sagt när jag var liten. Som ”jag har bara två händer” eller ”kissa för säkerhets skull.” Det är underbara repliker.”

Mamma Solveig

”Jag har blivit stoltare med åren”

Jan tänker alltid på oss när han reser och köper presenter. När han är i USA brukar han alltid köpa Redken schampo, för det är så dyrt här i Sverige. Senast köpte han en hel liter.

Jag tänker på honom som min son och min vän, inte på att han är rolig. Först när jag såg honom uppträda tyckte jag att det var lite pinsamt och var kritisk. Jag ville ju att det skulle gå bra. Men nu för tiden kan jag slappna av mer. Jag har blivit stoltare med åren.”

Läs om fler komiker och deras mammor

Ulrika Svensson