Eljackan – nya vapnet mot våldtäktsmannen

Ger angriparen en elchock på 80 000 volt

RELATIONER

Pepparsprej kan vara ett farligt sätt att skydda sig mot våldtäktsmän, eftersom den kan användas emot kvinnan.

Nu finns ett säkrare vapen: en svart jacka – med inbyggd elchock.

När mannen tar tag i jackan blir han utsatt för 80 000 volt.

Foto: No-contact jacket
En kyss på 80 000 volt kan överfallsmannen räkna med när han tar i den här kvinnan.

– Det gör ont. Om någon grabbar tag i dig bakifrån får han en rejäl stöt, säger en av jackans upphovsmän, Adam Whiton, till tidningen Wired News.

Fungerar som elpistoler

Jackan som ska skydda kvinnor mot överfall ser ut som vilket moderiktigt plagg som helst. Men under nylontyget döljs ett hölje av elektriskt ledande fiber, som fungerar på samma sätt en elpistol. Närmast kroppen skyddar ett gummityg så att jackbäraren inte själv ska göra sig illa.

Måste laddas

Tanken är att jackbäraren bara ska använda stötfunktionen i situationer där hon känner sig hotad, till exempel när hon går på en oupplyst väg om natten.

Av säkerhetsskäl laddar kvinnan jackan genom att trycka på en knapp i ena ärmen. För att komma åt knappen måste hon med nyckel låsa upp fickan där knappen sitter.

”Extrem idé”

Till skillnad från tårgas och pepparsprej kan inte jackan användas emot kvinnan. Och den vållar inte lika stor skada.

– I början tyckte vi att idén var extrem. Men vi har fått positiva reaktioner. Den skyddar och gör att kvinnor känner sig säkrare. Genom att hägna in kroppen i ett elstängsel äger ingen obehörig tillträde, säger Adam Whiton.

7 000 kronor

Ett begränsat antal jackor kommer att säljas i USA i slutet av året. Priset hamnar runt 7 000 kronor. Upphovsmännen förhandlar just nu med olika tillverkare för att jackan ska kunna massproduceras och bli billigare.

Se webb-tv och fler bilder på:

Hanna Blanksvärd