”Många nya män ser mig nu”

Schlagerdrottningen Jill Johnson har två passioner: maken Håkan och motorcyklar. Aftonbladet möter tjejen som gjort kort-kort till sitt varumärke.

Foto: Stefan Mattsson
Styling: Mia Anderberg Svart klänning från H&M, stövlar, Scorett. Jill har en Suzuki Volusia 800.
RELATIONER

Inte sedan Lill Lindfors tappade kjol och Roger Pontares fjäderskrud har det varit ett sånt liv om en artists scenkläder i Melodifestivalen, som när Jill Johnson skulle byta ut de röda scenkläderna mot något i orange.

Visserligen hade vi sett henne förr, -98 vann hon ju med låten ”Kärleken är”, men i årets festival, med de röda kläderna och ”Crazy in love” var det som om publiken såg Jill Johnson med nya ögon, som den country- och rocktjej hon är.

Hej Jill, nyss var du schlagerdrottning, nu kallas du Sveriges svar på Shania Twain. Här kan man tala om pånyttfödelse!

– Ja (skratt), bland annat märker jag att det är många nya män som ser mig nu. På min hemsida är det bara en massa tonårskillar.

– Jag hade inget emot att vara ”schlager-Jill” men för två år sedan hade jag en liten kris eftersom det kändes som om jag skulle få vara det in i döden. Jag kan mycket mer. Jag har ju sjungit rock och country sen jag var barn.

Dolly Parton säger att hon är en ”countrygirl”, säger du det?

– Jag brukar säga att jag är en småstadstjej eftersom jag är uppvuxen i lilla Skälderviken på skånska västkusten och jag har valt att bo i Vänga, det ligger två och en halv mil utanför Borås där min man har musikaffär.

– Jag uppfattar mig själv som en tjej som har ett enormt behov av att känna gemenskap i en liten by. Jag trivs verkligen bäst på mindre ställen och jag ser mig som väldigt jordnära och vanlig, men jag kan också gå in i den här rollen där jag inte är... vanlig (skratt) Jag har en lägenhet i Stockholm också, så jag har det bästa av två världar.

Hur länge har countryn funnits med i ditt liv?

– Låt mig säga såhär: När Kikki Danielsson och Elisabeth Andreasen höll på i början av 80-talet var det väl nästan bara jag och dansbandspubliken som lyssnade. Jag älskade deras skivor när jag var ung.

– När jag började med talangtävlingar som tonåring så valde många tävlande mycket från Chess och Whitney Houston, svåra stycken som egentligen ingen klarade av. Då valde jag ”Tunna skivor” med Siw Malmkvist och ”Take me home country road”. Juryn var oftast medelålders, och då gick det hem, och då vann man.

Jill släppte sin första singel 1995, och fick en hit i Danmark, men hade inte albumet klart och kunde inte följa upp den. Sen när albumet kom gick det inte bra och då blev hon dumpad av skivbolaget. Året efter fick hon ett erbjudande av Jan Johansen att gästa hans turné med låtar från sitt album, men skivbolagen var fortfarande inte riktigt intresserade för de tyckte inte att marknaden fanns. Sen kom ”Kärleken är” i Melodifestivalen -98 och Jill var på banan igen som artist.

Däremellan då? I två år jobbade Jill på polisen i Ängelholm, som arrestvakt i häktet. Hon jobbade även i en klädaffär och städade kontor, hon hade ”massor av jobb”. I slutet av sommaren -96 träffade hon sin man, Håkan Werner, och flyttade till honom i Borås.

– Han försörjde väl mig i ett halvår, berättar Jill, men jag fick ”spel” för jag gillar inte att sitta still och inte göra någonting. Så jag gick upp på arbetsförmedlingen och sa: Jag tar vilket jobb som helst bara jag får jobba. Det kan vara städjobb eller vadsomhelst. Då hade jag sån tur att de behövde en receptionist på ett kommundelskontor i Borås.

Hur kände du dig under den här perioden egentligen? Var du inte arg och besviken för att inte något skivbolag ville satsa på dig?

– Jag var så fruktansvärt nyförälskad i min man så jag tänkte inte så. Jag var så lycklig!

Hur träffades du och Håkan?

– Han var kapellmästare hos Jan Johansen och vi var först upptagna bägge två på varsitt håll men sen tog de förhållandena slut, och så ringde vi varann. Jag flyttade hem till honom direkt.

Så vad är Håkan för en man? Vad förälskade du dig i hos honom?

– Det jag minns är att han först bara var en trevlig kille, jag tittade inte åt hans håll. Men så gick mitt eget förhållande in i en period där vi bara växte ifrån varandra och det gick fort mot slutet. Den här killen var 14 år äldre än jag, otroligt aktiv i sitt arbete och jag var aktiv på mitt håll, och du vet hur det är: när man kommer i otakt så blir det bara värre och värre. Utan att baktala honom, jag är jättegod vän med honom i dag, men då var han definitivt inte bra för mig.

– Då kommer jag ihåg att jag tänkte om Håkan, och hans dåvarande tjej, som var jättego och glad, att en sån kille skulle man ha. Håkan är väldigt omtänksam och ärlig och trygg, en sån kille man vill ha omkring sig. Själv hade jag valt de här mörka, spännande, farliga killarna hela mitt liv.

– Jag var i total konflikt med mig själv när jag skulle göra slut med min tidigare pojkvän, jag mådde jättedåligt och det tog tre dagar att göra slut. Precis då ringer Håkan för att höra hur jag mår och jag berättar att jag mår uselt och han säger: Men kom upp till Borås då? Och då sa jag: Men vad tycker din tjej om det då? Då berättade han att de hade brutit, de också.

– Jag åkte dit, och sen flyttade jag aldrig ut. Det är ofattbart, det är sju år sedan och jag är lika nykär än. Och han har gjort mig till en mycket bättre person än jag var innan. Jag känner mig säker och så trygg. Jag behöver inte vara ett stort ego. I andra relationer har man haft fullt upp med att hävda sig men här behöver jag inte det.

”Jag är lika nykär än”

Jill Johnson

Foto: Peter Kjellerås
Kortkort på Melodifestivalen i år.

3 röster om Jill

Jonna Johnson, 27, lillasyster, lärarstuderande:

Robert Wells, som tagit med Jill i sommarens Rhapsody in rock:

Foto: Stefan Mattsson

Kikki Danielsson, artist, Jills idol under uppväxten:

Foto: Joachim Lundgren

Åsa Mattsson

ARTIKELN HANDLAR OM