Nu avslöjar Hillary allt

Världen väntar på sanningen om Bill Clinton och Monica Lewinsky.

RELATIONER

Över en natt blev hon världens mest kända bedragna kvinna.

Nu är Hillary Rodham Clinton på allas läppar i USA igen.

I självbiografin ”Living history” som släpps om en vecka väntas hon för första gången berätta om Monica Lewinsky och maken Bills otrohet.

Kvinna med makt. Många tror att senator Hillary Rodham Clintonkan kan bli USA:s första kvinnliga president.

I en satirteckning nyligen avbildades en pappa och och hans unga dotter framför en tv-apparat.

De tittar på dejtingprogrammet där Monica Lewinsky i våras blev programledare.

Dottern säger:

– Åh, jag vill också bli programledare, pappa. Undrar vad hon gjorde för att få det jobbet?

Pappan kan inte svara.

En man utan moral

Republikanerna var ute efter Bill Clinton, åklagare Kenneth Starr höll i yxan, priset blev 40 miljoner dollar för skattebetalarna, USA skandaliserades och Monica Lewinsky blev tv-stjärna.

Om det inte varit för ”Lewinsky-skandalen” hade sannolikt Al Gore varit president i dag. Präktige Al var Clintons vicepresident och Clinton var uppenbarligen en man utan moral i ett land där moral, eller skenet av moral, måste upprätthållas till varje pris.

Hade otroheten något att göra med Bill Clintons presidentskap? I Frankrike är den frågan självklart nej. Där är älskarinnor och älskare givna och knappast något som behöver nämnas.

Men i USA blev det skandal och det var Clinton själv som gjorde den gigantisk genom att ljuga och säga ”jag hade inte sex med den där kvinnan”. När han istället borde sagt ”ja, det var ett gräsligt misstag, men det här är en fråga mellan mig och min fru, låt oss gå vidare”.

Men det gjorde han inte, han ljög och nu går det varken att se honom eller Lewinsky utan att tänka på en mun, en cigarr och en toalett bredvid Ovala rummet där Bill står och stånkar.

Hillary sa aldrig ett ord

Men vad tänkte Hillary? Sedan 1998 har Hillary Rodham Clinton inte sagt någonting om skandalen. Hon stod vid sin makes sida, troget, lydigt, politiskt – men hon sa aldrig en ordentlig mening om saken

Inför hela världen fick hon reda på att maken återigen hade varit otrogen. Inför hela världen stod hon tigande.

Och hela USA har undrat.

Nu ska det äntligen komma fram. Den 9 juni släpps hennes bok ”Living history” (Levande historia) och det har gjort Hillary till USA:s utan tvekan hetaste person denna försommar.

Hon är senator, en post som de flesta presidenter innehaft, och många tror att hon skulle vara demokraternas bästa kandidat till valet 2004.

Hon är populär som få andra. Speciellt kvinnor älskar Hillary. Trots allt stod hon bakom sin man och att stå bakom sin man imponerar i USA, ett i grunden konservativt land där kärnfamiljen är lika stor som Gud.

Hillary tänker inte satsa på att bli president 2004, säger hon. Det får i så fall bli 2008, då minnet bleknat av att även USA:s första kvinnliga president kan bedragas lika banalt som vilken kvinna som helst.

Men det är inte det eventuella presidentskapet som fick förlaget Simon & Schuster att betala åtta miljoner dollar i förskott (cirka 60 miljoner kronor) för ”Living history”, som trycks i enorma en miljon exemplar i förstaupplaga.

Det är Monica Lewinsky.

Nu måste hon berätta allt

Äntligen ska Hillary berätta vad hon kände, hur hon stod ut och vad hon sa till Bill. Visste hon om något? Vad sa hennes vänner? Hur höll hon fasaden? Var de nära att skiljas? Vad sa Chelsea?

Mängder av rykten cirkulerar kring innehållet i boken. Några säger att hon till sist inte skrev mycket om affären, och andra att hon minsann utdelar ”mer än en liten örfil” mot Bill.

Sannolikt berättar hon allt. Annars hade hon inte fått det rekordstora förskottet.

Boken gör också att Hillary kommer att tvingas att ”tala ut”, som det heter. I direktsänd tv kommer hon att grillas av känsliga tv-kvinnor i 54-årsåldern som ser ut som 37. USA:s versioner av Malou von Sivers och Stina Dabrowski, som är experter på att få fram sånt som alla vill veta men som alla skäms för att de vill veta.

Kampen om den allra första intervjun fördes i första hand mellan ABC:s Barbara Walters, ABC:s Diane Sawyer och NBC:s Katie Couric.

Vann gjorde Barbara Walters och kvällen före den 9 juni kommer uppemor 60 miljoner amerikaner att bänka sig vid tv:n och äntligen få höra vad hon kände.

Sedan kommer hon dyka upp i flera andra sammanhang och därefter är det färdigpratat. Och då kan hon bli president.

Så lever familjen i dag

Foto: AP
När ”Lewinsky-affären” stormade som värst fångades makarna Clinton på denna klassiska bild. Kroppsspråket säger allt om hur de egentligen mådde.

Fredrik Virtanen