”Tidigare har jag känt skuld om jag levde ut”

3-6 gånger i veckan

RELATIONER

Helene Arevijk, 42, frisör och konstnär.

Levt ensam sedan 7 år, nyförälskad

sedan ett par veckor.

Foto: Maria Östlin

För mig behöver inte längre sex vara tvåsamhet: det kan vara kärlek, men det kan också vara bara lust eller utlopp för fantasier. Det är dags för kvinnor att ta för sig!

När Helene var 35 hade hon två längre, brustna relationer bakom sig. Trängd av krav på hur hon ”borde vara” som kvinna prioriterade hon bort tvåsamheten. Nu träffade hon en femton år äldre man.

– Honom såg jag aldrig som någon livskamrat – det var sex och vänskap. Och han gjorde att jag hittade nyckeln till min sexualitet. För första gången kände jag att jag dög helt och hållet som jag var: han gav mig villkorslös kärlek och jag kunde slappna av.

För kvinnor är det fortfarande tabu att bara njuta, menar hon. Först och främst ska man duga.

– Hemligheten med honom var att han var tillåtande: han fick mig att förstå att jag inte måste vara smartast, vackrast eller tekniskt bäst för att räcka till. Jag njöt plötsligt hejdlöst och fick orgasmer som jag inte trodde att jag kunde få över huvudtaget – tidigare hade jag känt skuld om jag levde ut sexuellt, säger Helene.

Tvärtemot den bild som Helene tror att hon delar med många kvinnor, så upptäckte hon att män tycker om att kvinnor tar för sig och njuter. Den här mannen träffade Helene fem–sex gånger, men deras möten gav henne en helt ny syn på sex.

– Det var en vändpunkt för mig: jag gick vidare som en människa som är mer hel och avslappnad, och med insikten att man inte behöver en partner för att vara en fulländad kvinna.

– Det är en lärdom som betyder så mycket för mig att jag egentligen funderar på att börja jobba med kvinnors bild av sin sexualitet.

Som singel fick Helene ett fullödigt sexliv, som hon för första gången kände att hon själv styrde över.

– Jag kunde släppa på när jag ville och dra mig undan när jag ville. Jag hade mer sex som singel än i mina relationer, ofta fler gånger i veckan. Men också med uppehåll på månader när jag kände för det.

Nu har hon precis inlett sin första relation på flera år.

– En gammal sanning gäller ju: det är oslagbart att ha sex när man är förälskad, säger hon. n

Camilla Svenonius