Bli läcker - i en lax

Nya trenden: se ut som Roger Pontare

1 av 5 | Foto: jan gustavsson
fiskskinn Design av Liselotte Tapio. Hon är en av sju kvinnor som ingår i designgruppen Davvebiegga.
RELATIONER

Roger Pontare var inte ute och seglade, tvärtom var han före sin tid.

Nu är sametrenden hetare än någonsin. Vad sägs om en minikjol i renskinn?

Den samiska kulturen är föremål för stort internationellt intresse.

På den samiska designgruppens Davvebieggas (ordet betyder nordanvind på samiska) senaste visning i en liten by utanför Jokkmokk fanns modetidningar från bland annat USA, Storbritannien och Japan på plats.

- Vi designar modekläder i traditionella material som säl, ren och fiskskinn. Jag har till exempel nyss gjort färdig en kjol och en väst i stenbit- och laxskinn, säger Liselotte Tapio, som är en av sju kvinnor i designgruppen.

Exotiskt med samiskt

Gruppens kläder är inspirerade av samisk mytologi i snitt och färger.

- Men ingen av oss tänker att "nu ska vi designa typiskt samiska kläder" utan det kommer nog naturligt. Vi är uppväxta här och det syns på vår design.

- Intresset för våra kläder är enormt, men eftersom att vi alla även sysslar med renskötsel hinner vi inte satsa fullt ut, säger Liselotte Tapio.

70 procent utlänningar

Det är inte bara samisk design som intresserar utländska besökare, även den samiska kulturen i stort upplevs som ytterst exotisk.

- 70 procent av våra besökare kommer från utlandet. De allra flesta hotellgäster deltar i utfärder där de får se och delta i samiska aktiviteter som till exempel renskötsel och hundspannåkning, säger Monika Sensavik som är marknadsassistent på Ishotellet i Jukkasjärvi.

Vad är det som de utländska gästerna söker när de kommer till Lappland och Ishotellet?

- Det exotiska och det äkta. Många tilltalas av snön, isen och kylan. Det är under de kallaste månaderna, när temperaturen kryper ner mot -30, som vi har flest utländska besökare. Det finns en myt om Lappland och om samerna som många vill uppleva och se med egna ögon. Det finns också en etnisk trend i stort som gör att många är nyfikna på den ursprungsbefolkning som samerna är. Många läste om dem i skolan och kommer speciellt ihåg de färgglada dräkterna och renarna. Faktum är faktiskt att Lappland är mer känt utomlands än vad Sverige är, säger Monika Sensavik.

Anna Lindström