Jonas, 9, måste bo hos pedofil

Pappan vann vårdnadstvist - trots att han dömts för sexbrott på storasyster

1 av 2 | Foto: Hanna Teleman
Saknar sin son JOnas rum hos mamma Lena står tomt. Han får bara bo där varannan helg. Tingsrätt och hovrätt anser att Jonas mår bättre hos sin far, eftersom Lena inte kan samarbeta med pappan. Orsaken till varför samarbetet inte fungerar är att pappan är dömd för övergrepp på sin dotter.
RELATIONER

Jonas pappa är dömd för övergrepp på hans syster. Ändå är det hos honom som rätten tycker att Jonas ska bo.

Orsak: hans mamma har stora svårigheter att samarbeta med pappan.

Det här är berättelsen om hur en nioårig pojke döms att bo hos en dömd pedofil.

I Lenas hus i södra Sverige står ett rum tomt förutom två helger i månaden. Det är Jonas rum.

Här bor Lena med sin dotter Lisa, i dag 16 år, och en av sina söner.

I ett år har Lena bara fått träffa Jonas var fjortonde dag. Han bor hos sin pappa. En pappa som är dömd för övergrepp på Lenas dotter. En pappa som bedöms ha måttlig till stor risk att återfalla i övergrepp.

Aftonbladet har granskat domar både för övergreppet och för vårdnadsfrågan, läst utredningar och pratat med inblandade.

Tog henne i underlivet

För Lena startade mardrömmen en dag i december 1998 då hennes 12-åriga dotter gråtande ringde från hennes särbos lägenhet. Hon berättade om att han tafsat på henne, gjort saker hon inte tyckte om.

Tillsammans gjorde de en polisanmälan. Dottern berättade i polisförhören om hur styvpappan velat att hon skulle posera naken, hur han visat henne samlagsställningar. Hur han tagit på hennes bröst och hur han tagit henne i underlivet.

Hennes styvpappa Anders erkände, men skyllde på att initiativet kommit från Lisa. I oktober 1999 dömdes han för sexuellt ofredande till skyddstillsyn och 12 månaders behandling.

Drygt ett år senare visade det sig att övergreppen varit värre och hållit på längre än vad som tidigare kommit fram och att Anders hade sparat grova nakenbilder på Lisa. En ny polisanmälan gjordes men åklagaren valde att inte ta upp en ny förundersökning eftersom han menade att Anders redan var dömd.

Lena reser sig från köksbordet och hämtar bilderna som Anders undanhållit rätten. Det är bilder på hennes dotter, poserandes naken på soffan. En annan med Lisa naken på alla fyra i sängen putandes med stjärten.

- All tillit till honom försvann. Tidigare visste jag inte att han hade försökt ha samlag med henne. Jag visste inte att det pågått sedan hon var nio år. Det är en person som inte har någon insikt i vad han har gjort. Hur ska han då kunna uppfostra Jonas, när han har utnyttjat Lisa för egen njutning, makt och kontrollbehov?

Sov i samma säng

De nya uppgifterna gjorde Lena orolig. Oron stärktes av att hon fick veta att Jonas sov i samma säng som Anders när han var på besök. Det ledde till att Lena vid flera tillfällen under hösten inte vågade lämna ut sin son till obevakat umgänge, och hon ansökte om enskild vårdnad.

En vårdnadsutredning om Jonas startades och den 19 mars förra året meddelade tingsrätten sitt beslut. Den beslutar att Jonas ska flytta från mamma och bo hos pappa och att Lena får umgänge varannan helg. Föräldrarna ska ha fortsatt delad vårdnad. Samma dag hämtar Anders Jonas.

Tingsrätten anser att:

Övergreppen mot Lisa, som de kallar för "händelserna", inte gör Anders till en sämre pappa till Jonas.

Att båda föräldrarna var för sig är bra föräldrar.

Att växelvis boende vore bäst för Jonas, men eftersom föräld-rarna inte kan kommunicera med varandra fungerar det inte.

Eftersom Lena i sin oro för Jonas vid flera tillfällen saboterat umgänget, anser tingsrätten att Jonas bör bo hos Anders.

”Jag blev helt chockad"

- Inte i min vildaste fantasi kunde jag tro det. Jag har hela tiden känt att jag gjort rätt. Jag blev helt chockad, säger Lena.

Beslutet överklagas, men hovrätten gick på tingsrättens linje. Trots att en riskbedömning som gjorts efter tingsrättens dom visar att Anders har måttlig till stor risk att få ett återfall.

I intervjuerna med socionomen berättar Anders att han ser händelser som att han tagit Lisa i underlivet och fotograferat henne naken som rätt oskyldiga.

Lena har överklagat domen till Högsta domstolen, men de kommer inte att ta upp fallet.

- Jag är fruktansvärt orolig att han ska förgripa sig på Jonas. Jag undrar varför jag inte har rätt till mitt barn, när han har rätt till honom.

Jag känner mig straffad. Jag är straffad.

Namnen är fingerade.

Vad tycker du om artikeln?

Läs också

I morgon:

Lagen är ett Moment 22 för mammor

Utredning: Han kan begå nya sexbrott

Tänk att du utsätts för ett sexuellt övergrepp. Tänk att du regelbundet måste träffa din förövare ensam, eller att du tvingas bo med honom. Tänk att din förövare har rätt att bestämma om övergreppet mot dig ska utredas. Och om du ska få behandling. Det är verklighet för många barn i Sverige i dag som utsätts för sexuella övergrepp av en av sina föräldrar. I tre dagar kommer Aftonbladet att granska hur den nya vårdnadslagen drabbar barnet - och den förälder som försöker skydda sitt barn. Deras val: att utsätta sitt barn för nya övergrepp - eller riskera att förlora vårdnaden. I dag: så fick en dömd pedofil vårdnaden om ett barn.

Christina Larsson