- Alfred sa att pappa tuggat på hans snopp

RELATIONER

Första gången Alfred berättade om sin pappas övergrepp var han tre år.

Fyra år och tolv rättegångar senare - ingen om övergreppen - tvingar vuxenvärlden honom fortfarande att träffa sin våldtäktsman.

När hans mamma inte sviker honom döms hon till böter och riskerar att förlora vårdnaden.

Eva och hennes man skiljde sig när Alfred var ett och ett halvt år. Vid flera tillfällen kom Alfred hem från umgänget med pappa med blåmärken på skinkorna och i ansiktet. Som treåring hittade hon honom onanerande framför Bolibompa, han drömde mardrömmar och berättade saker som att pappa tuggat på hans snopp.

Misstänkte övergrepp

Tre olika instanser anmälde till socialtjänsten att de misstänkte att Alfred utsatts för övergrepp: en läkare som dokumenterat skadorna, en mottagning för barn som utsatts för övergrepp och Kriscentrum för kvinnor dit Eva vänt sig.

Polisanmälan som socialkontoret gjorde lades ner. Överläkaren på Vasa BPU förhördes överhuvudtaget inte.

Samtidigt rullade vårdnadsutredningarna på. Tingsrätten dömde till enskild vårdnad - men gav pappan umgänge. Det första halvåret skyddat på grund av vad man kallar "föräldrarnas konflikt".

Men Alfred var då som nu rädd för sin pappa. När kontaktpersonen kom gömde han sig bakom soffan, kissade på sig och rymde.

Att umgänget vid de tillfällena inte gick att genomföra innebar att länsrätten vid flera tillfällen dömt Eva till vitesförläggande.

Måste umgås

För en och en halv vecka sedan kom den senaste domen. Alfred ska ha oskyddat umgänge med sin pappa. I domen står inte ett ord om misstankarna om övergrepp.

Eva vill inte tvinga sin son att träffa sin pappa mer.

- Om jag propsar på att Alfred ska göra det kommer han att tappa förtroendet för mig, och han kommer att hata sin pappa ännu mer. Det är ännu ett övergrepp, säger hon.

- Han har tappat tron på vuxenvärlden. För alla han har behövt träffa har han upprepat, upprepat och upprepat det han varit med om. Ändå tror ingen på honom. De här barnen tillåts inte att lägga övergreppen bakom sig.

Namnen är fingerade.

Svårt för barnet att träffa förövaren

Tidigare i artikelserien

Christina Larsson