De måste lämna sitt barn - till en pedofil

Vårdnadslagen är mammornas moment 22

RELATIONER

Ett barn blir utsatt för sexuella övergrepp.

Polisanmälan läggs ner i brist på bevis - liksom i minst 80 procent av alla fall i dag.

Som mamma måste du lämna ditt barn till dess förövare - annars riskerar du att förlora vårdnaden om ditt barn.

Det är mammornas moment 22.

I avhandlingen "När det overkliga blir verklighet" har Nea Mellberg, sociolog vid Umeå universitet intervjuat 13 kvinnor som alla har barn som utsatts för sexuella övergrepp. Så här beskriver hon situationen för mammor vars barn är små när upptäckten görs:

Straffas om de skyddar barnet

- Det är en lång process innan mammorna kommer till den punkt då det inte finns någon annan förklaring till det som barnen berättat än att barnets pappa, deras man eller exman har utsatt barnen för övergrepp. Under tiden kan misstankarna ha polisanmälts av socialtjänsten, men utan att det lett till åtal, då bevis saknas. När det inte blir åtal ska pappan ha umgänge. Och precis när övergreppen blivit verklighet för mammorna ska de göras overkliga igen.

Av samhället misstänkliggörs mammorna, enligt Nea Mellberg:

De bestraffas om de vill skydda sina barn genom att hindra umgänge.

Samtidigt ges de ett stort ansvar för att skydda sina barn så att det inte upprepas, och får råd att dokumentera nya skador eller barnens berättelser.

- Samhället tvingar mammorna att förmedla sveket. Å ena sidan måste de göra sina barn tillräckligt trygga för att våga åka till pappan, samtidigt förväntas hon få sitt barn att vara trygg i att berätta om något mer händer - utan att skrämma barnet.

- De måste bekräfta sitt barn och tro på det, och samtidigt göra riskerna overkliga för barnet.

Myt: att kvinnor ljuger

Hon menar att problemet har att göra med kunskapsbrister om barn och övergrepp i rättsystemet. Dessutom påverkas hanteringen av myter som blivit sanningar. Som att mammor ljuger i samband med vårdnadstvister. Och att vårdnadstvisten kommer först och anmälningar om övergrepp sedan, medan det oftast handlar om att vårdnadstvisten är en följd av övergreppsmisstankarna.

- Det är enklare att avfärda mamman än att ta alla de problem som det innebär att skydda barnet.

Vad tycker du om artikeln?

Sju punkter: Därför fungerar inte den nya vårdnadslagen

Tidigare i artikelserien

Tänk dig att du utsätts för ett sexuellt övergrepp. Tänk att du regelbundet måste träffa din förövare ensam, eller att du tvingas bo med din förövare. Det är verklighet för många barn i Sverige i dag som utsätts för sexuella övergrepp av en av sina föräldrar. Aftonbladet granskar hur den nya vårdnadslagen drabbar barnet - och den förälder som försöker skydda sitt barn. I dag: mammornas moment 22.

Christina Larsson