”Jag ville bryta nacken av Bill”

Nu berättar Hillary Clinton om Lewinsky-skandalen

1 av 2 | Foto: aftonbladet bild/reuters
Praktikanten Monica Lewinsky ler förälskat - och snart är skandalen ett faktum. Hillary Clinton blev så rasande att hon knappt kunde andas när hon fick veta vad maken gjort.
RELATIONER

NEW YORK

Den bistra kylan mellan Hillary och Bill Clinton pågick i flera månader efter att han – till sist – erkände sin otrohet med Monica Lewinsky.

Det avslöjar Hillary i sin kommande bok.

– Hunden var den enda i familjen som ville vara med honom, skriver hon.

Senator Hillary Rodham Clintons kommande bok Living History beskrivs som ”överväldigande uppriktig”.

Hon avslöjar att USA:s president gång på gång ljög för henne. Först två dagar innan Clinton ställdes inför en åtalsjury, och erkände inför hela USA, berättade han sanningen.

Hillary hade då offentligt beskrivit anklagelserna som ”ännu en ondskefull konspiration påhittad av politiska motståndare”.

Men morgonen den 12 augusti 1998 vankade en blek president omkring i parets sovrum och medgav att ”situationen var mycket mer allvarlig än han tidigare hade medgivit”.

– Jag var rasande över att jag någonsin hade trott på honom. Som hustru ville jag bryta Bills nacke, skriver hon.

Hon grät och skrek

– Jag kunde knappt andas. Kippande efter andan började jag gråta och skrek åt honom: Vad menar du? Vad säger du? Varför ljög du för mig?

New York Post har läst delar av boken i förväg och skriver att den till vissa delar får Vita Huset att ”framstå som en billig såp-opera”.

– Jag var rasande och blev mer så varje sekund. Han stod där om och om igen: ”Jag är ledsen. Jag är så ledsen. Jag försökte skydda dig och Chelsea.”

Den rasande president-hustrun fick presidenten att börja gråta när hon krävde att han själv skulle berätta för dottern om sin otrohet med Monica Lewinsky.

En iskall semester

Den bittra kylan fortsatte i flera månader, skriver hon, och som värst var det vid familjens semester på Marthas Vineyard strax efter han vittnade i augusti 1998.

– Buddy, hunden, kom med för att hålla Bill sällskap. Han var den enda familjemedlemmen som ville vara med honom.

– Jag kände ingenting utom djup sorg, besvikelse och oförlöst ilska. Jag kunde knappt prata med Bill och när jag gjorde det var det tröttande. Jag läste, jag promenerade på stranden. Han sov på nedervåningen, jag sov på övervåningen.

– De svåraste besluten jag har tagit i mitt liv är att fortsätta vara gift med Bill och att försöka bli senator för New York, skriver hon.

Till sist beslöt hon sig för att göra bådadera.

Hon säger att hon fortfarande älskar Bill och att kampanjen för att bli senator hjälpte henne att komma över problemen.

– Vi pratade om andra saker än vårt förhållandes framtid. Med tiden började vi båda kunna slappna av.

Fredrik Virtanen