"Hur ska jag berätta för min man att jag har varit otrogen?"

Gunilla Bramzell, familjepedagog på Relationsinstitutet, chattar om otrohet.

RELATIONER

Andreas säger: Varför är man otrogen

Gunilla Bramzell säger: Det kan bero på många olika saker. Man kanske vill ha mer spänning i livet. I sin vanliga relation kanske man inte ger varandra det man behöver av de känslomässiga behoven. Det betyder att man kanske inte känner sig uppskattad eller får bekräftelse. Man kanske har låg självkänsla och behöver extra mkt bekräftelse. Eller om relationen är dålig och man inte vågar avsluta.

Therese säger: hur ska jag berätta för min man att jag har varit otrogen?

Gunilla Bramzell säger: Hon ska be att få prata med honom om ngt hon tycker är svårt. Först ska hon förbereda sig innan samtalet, in för sig själv försöka finna någon förklaring. Välj ett bra tillfälle när ni är ensamma.Försök vara ödmjuk inför hans reaktion.

HOn ska försöka göra klart för sig själv om hon vill att hon och hennes man ska få det bra igen. Extra bra om de tar hjälp av en relationsexpert.

Daniel säger: vart går gränsen för otrohet

Gunilla Bramzell säger: Det beror på din känsla. Gränsen kan gå redan vid att du är mentalt otrogen. Det beror på fantasier och känslor. Det är bra att diskutera med sin partner var gränsen går. Man ser ofta olika på det.

hym säger: Hej är det nödvändigt fel på ett förhållande om den ena partnen är otrogen ? Jag menar kan ett förhållande funka efter det ?

Gunilla Bramzell säger: Ja det kan funka. Men man måste lägga ner mycket arbete då. Det brukar alltid finnas en förklaring till varför man är otrogen.

Emelie säger: Ska man ALLTID säga att man vart otrogen till sin partner om det hänt fler än en gång?

Gunilla Bramzell säger: Jag tycker verkligen det. Om du vill ha en djup relation, innebär det att man måste vara ärlig.

eva säger: Jag undrar jag "råkade " se ett sms i min pojkväns mobil, där det stod hör av dig om du kan och vill.och en tjejs namn,,, jag började analysera detta direkt, och höromdagen så fick han massa sms, och jag frågade vem han sms ade med och han sa en polare.Han brukar alltid säga vem det är han smsar med.Vad ska jag tro??

Gunilla Bramzell säger: Var inte nöjd med svaret, fortsätt att fråga. Fråga honom hur han ser på er relation, vill han ha en djup relation så måste ni båda vara ärliga. Det betyder att han ska kunna presentera denna vän för dig. Jag kanske låter sträng, men det är viktigt för fortsättningen på relationen.

The Rasmus Lover säger: Min pappa har varit otrogen i över 3 år mot min mamma och dom bråkar om det nästan hela tiden.... jag orkar inte med längre

Gunilla Bramzell säger: Du ska ställa krav på dina föräldrar att de tar hjälp av en relationsexpert. Be dem tänka på dig också. Påminn dem om att barnen mår som sina föräldrar mår.

Fredde säger: Vad är vanliga tecken på otrohet?

Gunilla Bramzell säger: Partnern beter sig annorlunda, bla mer stressad o irriterad. Partnern kanske arbetar över mer, är ute med kompisar, drar sig undan, inte lika intresserad av närhet o sex, rädd om sin mobil, doftar något nytt mm.

Stephen säger: Kvinnor är mer otrogna än män, fast få tror det. Finns det någon psykologisk förklaring på det fenomenet?

Gunilla Bramzell säger: Jag är inte säker på att det stämmer vetenskapligt. Men i så fall beror det på att kvinnor upplever att de inte blir bekräftade av sina män. Att man inte kommer överens om markarbetet hemma. Hela ansvaret ligger inte på männen. Kvinnor har svårt att be om sina behov på ett sätt som mannen förstår. Här behövs tydlig kommunikation. Detta är ett vanligt problem.

- A l x - säger: kan man göra något för att undvika att sin partner blir otrogen?

Gunilla Bramzell säger: Absolut! Arbeta medvetet med relationen. Ta hand om relationen som du tar hand om en väldigt fin bil tex. Det finns massor av litteratur och experter man kan få hjälp av. Det finns många sätt att förebygga, så att man får en bra relation. Viljan är viktigast, om kärleken finns i botten.

titti säger: Vad ska man göra om det känns som om partnern aldrig kan förlåta, och att otroheten kommer på tal varje gång man grälar?

Gunilla Bramzell säger: Har det hållit i sig länge, ta hjälp utifrån. Det finns god hjälp att få. Man måste gå tillbaka och se hur relationen var innan. Båda två måste bestämma att det är dags att rensadet gamla och gå in på en ny väg. Detta är viktigt. Går inte det är det svårt att rädda relationen.

Anders säger: Om man blivit utsatt hur skall man reda ut det??

Gunilla Bramzell säger: Han behöver antagligen ta hjälp själv av en terapeut med att gå igenom sin sorg och ilska. Sedan bör han även ta hjälp tillsammans med sin partner, om hon vill det.Det är viktigt att han ser tillbaka på relationen innan otroheten, och är beredd att ta sitt ansvar för hur det var då. LÄgg inte för stor skuld på din del, det finns alltid en mänsklig förklaring till varför det händer. Bestäm dig för om du vill fortsätta att jobba med relationen.

soffan säger: Hej! En kille jag känner var otrogen mot min kompis, bör jag berätta detta eller bara låta det vara?

Gunilla Bramzell säger: Vänd dig hellre till killen som var otrogen. Tala om att det är jobbig att veta om vad som hänt. Be honom att berätta för sin tjej/din kompis. Det är alltid bäst om det kommer från rätt håll.

Gunilla Bramzell säger: Några sista råd som avslutning. Efter den första svåra reaktionen, bestäm er för att jobba er igenom det som hänt. Det finns många sätt, det hjälper er vidare i livet och relationen i framtiden. Det är alltid mycket bättre att bearbeta sina känslor än att gömma dem. Ta hjälp om det behövs!