Sexutnyttjad - av sin pappa

Maria tvingades onanera åt sin far när hon var 12 år

RELATIONER

Marias pappa dömdes för sexuellt ofredande av hennes storasyster och en kompis till henne.

Ändå tillät samhället hennes pappa att ha oskyddat umgänge med Maria.

Då förgrep han sig på henne.

Foto: hanna teleman.
får stöd av pojkvännen Maria, i dag 17 år, har berättat om övergreppen för sin pojkvän. Hon får också hjälp hos Barn-och ungdomspsykiatrin med att bearbeta sina upplevelser. Men så länge hennes pappa inte är dömd för det han gjort henne och hennes lillasyster är det svårt att gå vidare, berättar hon.

1992 dömdes Håkan till två års villkorlig dom för att ha förgripit sig på sin 13-åriga styvdotter Josefin och hennes kompis.

Vid skilsmässan gav domstolen trots övergreppsdomen honom oskyddat umgänge med Josefins yngre systrar. Efter ett tag började flickorna bete sig på samma sätt som Josefin gjort efter övergreppen. Efter att de varit hos pappa blev de svåra att få kontakt med, var ute mycket och hamnade i bråk.

Tog henne inte på allvar

Deras mamma Eva var orolig och tog kontakt med både socialtjänsten och BUP, men de tog inte hennes farhågor på allvar. I stället kallade de hennes oro för en "lojalitetskonflikt".

Och Maria som då var 12, ville själv inte berätta att det hände något konstigt hos pappa. Inte förrän hennes mamma råkade ut för en bilolycka.

- Jag blev jätterädd att de skulle tvinga mig att bo hos pappa, säger Maria, i dag 17 år.

Då kom första erkännandet från henne om det som hände hos pappa. Hon frågade sin mamma om det var normalt att runka åt sin pappa i badkaret. För det hade hon gjort flera gånger, även när mamma bodde ihop med hennes pappa.

Polisanmäldes

Då reagerade samhället och både socialtjänsten och BUP, Barn- och ungdomspsykiatrin, gjorde en polisanmälan om övergrepp. Umgänget stoppades och senare fick Marias mamma Eva ensam vårdnad om sina yngsta döttrar. Barnens pappa dök aldrig upp på förhandlingarna. Men hos polisen lades fallet ner - brott kunde inte styrkas.

I dag går Maria hos BUP för att få hjälp att bearbeta sina upplevelser. Men hon känner att det är svårt att gå vidare, då hennes pappa inte är dömd för det han gjort henne och hennes lillasyster. Dessutom är hon orolig för hennes pappas nya barn han har i två olika förhållanden. Inte heller här tar samhället hans bakgrund med övergrepp på allvar och han har i dag oskyddat umgänge med två av barnen som är i yngre skolåldern och lever ihop med den yngsta flickan och hennes mamma.

Maria har skrivit brev till hans nya kvinna där hon berättar att hon hoppas att hon kan skydda sin dotter från hennes pappa.

- Jag skrev att jag kommer att ta kontakt med min syster när hon fyllt 12 år för att hon ska ha någon att prata med, om hon utsätts för samma sak som jag gjort, säger Maria.

Namnen är fingerade.

Skadas av att möta förövaren

Tänk att du utsätts för ett sexuellt övergrepp. Tänk att du regelbundet måste träffa din förövare ensam, eller att du tvingas bo med din förövare. Tänk att din förövare har rätt att bestämma om det misstänkta övergreppet ska utredas, och om du ska få behandling. Det är verklighet för många barn i Sverige i dag som utsätts för sexuella övergrepp av en av sina föräldrar. I tre dagar har Aftonbladet granskat hur den nya vårdnadslagen drabbar barnet - och den förälder som försöker skydda sitt barn. I dag: Maria, 17, lämnades för umgänge till sin övergreppsdömda pappa - och utsattes själv för övergrepp.

Christina Larsson