Roger & Elisabeth Pontare: ”Det finns en orolig galenskap mellan oss”

RELATIONER

Artistliv sliter på kärleken.

Det vet Rogers Pontares kvinna Elisabeth – men efter 26 år kan hon fortfarande känna sig nyförälskad.

Foto: Denny Calvo
Namn: Roger och Elisabeth Pontare. Ålder: 52 och 51 år. Yrken: Artist och hemmafru (Elisabeth sköter det gemensamma bolaget). Familj: Sönerna Vincent, 23, Viktor, 16, samt Rogers son Jimmy, 29. Träffades: På Bolaget (fd krog vid Stureplan i Stockholm) juli 1976, gifte sig februari 1980, skilde sig oktober 1980, sambo sedan dess.

Redan första gången Elisabeth såg Roger visste hon att han var rätt.

Elisabeth:

– Han hade långt, ljust, lockigt hår, örhängen, tajta jeans, kavaj med linne under och boots. Jag tyckte att han var jättehäftig. Innan jag träffade Roger hade jag varit väldigt anti barn, men efter ett par år med Roger började jag plötsligt springa runt i babyaffärer och titta i varenda barnvagn jag gick förbi. Så där är det: Innan förnuftet talar om hur det står till så tror jag att kroppen redan vet.

Roger:

– Jag hade nyss kommit till Stockholm och det var med livet som insats man gick ut. Jag hamnade på ett ställe som hade pianobar. Där satt Elisabeth. Det fanns ett slags ljus kring henne som var extra starkt. Jag kände en enorm dragningskraft – där fanns härligheten och den måste jag undersöka. När vi fortsatte att träffas kände jag att det här var kvinnan jag ville ha. Och så är det fortfarande trots att det har blåst väldigt mycket på vägen.

Vad har gjort att förhållandet har hållit?

Elisabeth:

– Vårt förhållande är inte bara lyckligt. Vi skilde oss ju faktiskt efter åtta månader men flyttade ihop igen efter tre veckor. Det är väldigt speciellt att leva ihop med en artist. Det blir ensamma helger för mig och sena kvällar för honom. Jag har känt mig som en ensamstående mamma vid många tillfällen. Och det har stormat mycket under åren. Ibland kan jag känna att det nästan har blivit till en klyscha hemma hos oss – så fort en diskussion strandar ska det packas flyttkartonger.

– Men jag kan fortfarande efter 26 år titta på honom och känna att wow det här är min man. När vi bor på hotell bara han och jag då kan vi bli sådär nyförälskade igen. Jag är ganska dominant men han är en man som jag inte kan tygla. Utan min kamp med honom tror jag att det skulle bli för slätstruket.

Roger:

– Jag tycker nog ofta att vi ska gå ett snäpp längre än vad Elisabeth tycker är normalt. Men det finns en slags orolig galenskap mellan oss som jag tycker om.

– Natten kommer i alla förhållanden men det finns en enorm kraft mellan Elisabeth och mig. Kärleken är väldigt stark och då ska det mycket till för att blåsa omkull förhållandet. n

Rogers och Elisabeths kärleksråd

Läs också

Nneka Amu