"Så håller vi kärleken vid liv"

Passionsspecial – kändisparen avslöjar sina bästa tips

Foto: Sara Ringström
Skådespelarparet Rafael Edholm och Görel Crona har varit ett par sedan 1995. De träffades första gången på baren WC i Stockholm: ”Jag blev jättekär. Trots att alla mina kompisar tyckte att han var helt fel”, säger Görel.
RELATIONER

Två framgångsrika skådespelare, ett barn och ett äktenskap.

Ska man tro skvallerpressen är det ingen vidare lyckad kombination.

– Anledningen till att Rafael och jag har hållit ihop i så många år tror jag är att våra jobb faktiskt aldrig har kommit i första hand, säger Görel Crona.

Två framgångsrika skådespelare, ett barn och ett äktenskap.

Ska man tro skvallerpressen är det ingen vidare lyckad kombination.

– Anledningen till att Rafael och jag har hållit ihop i så många år tror jag är att våra jobb faktiskt aldrig har kommit i första hand, säger Görel Crona.

Hmmm. Hon spelar Shakespeares dotter på Ulriksdals slottsträdgård, en monolog som hon både har skrivit manus till och själv regisserat och ska turnera med i sommar. Dessutom ligger hon i förhandlingar om två roller på två stora privatteatrar. Han, Rafael Edholm, har fått blodad tand för regi och håller på med flera teaterprojekt och filmer. Bland annat en ”aktionkomedi i bilskojarmiljö” som han skriver tillsammans med Björn Olovsson.

– Första gången jag såg Rafael uppträdde jag i en liveuppsättning av radioprogrammet ”Skriv så spelar vi”. Rafael stod i publiken. Jag tyckte att han var skitsnygg och efter föreställningen raggade jag hårt på honom, berättar Görel.

– Jag blev jättekär. Trots att alla mina kompisar tyckte att han var helt fel sa jag till honom direkt på vår första dejt: ”Jag vill ha barn och familj, jag har inte tid att hålla på och vänta ut någon i flera år”. Rafael svarade ”jag säger inte nej” – men sedan stack han iväg och fiskade i tre veckor.

Enligt Görel är Rafael: schyst, rolig, stimulerande, inspirerande och jättebra på att laga mat.

– Han är bra på det mesta utom att städa och diska.

Det, menar Rafael, är världsligt för det gör ju Görel så bra. Dessutom är hon orädd, tar snabba beslut och är inte så om sig och kring sig.

– Det tar inte ett halvt liv för henne att plocka ihop en necessär när vi ska åka bort. Och så är hon en kanonmorsa. Men ingen bullmamma – det är jag som bakar hemma.

Hur visste ni att det var ”den rätta”?

Görel:

– För mig var det när vi stack ut med båten och bara var ute och seglade för första gången?

Rafael:

– Du sålde in dig som värsta jordenruntseglaren till mig. Och sedan när vi kom ut med båten så satt du bara och vred på sjökortet åt höger och vänster.

Görel:

– Och du sa hela tiden att vi inte skulle bo ihop fast vi ändå gjorde det. Jag hade en större lägenhet och Rafael en liten och när han inte tyckte att vi skulle bo ihop då flyttade jag in i Rafaels lilla i stället. Man flyttar ju in sådär lite långsamt och om ingen säger nej då tar man över. I alla fall gör jag det.

– Sedan tog vi oss igenom ett par traumatiska saker. Vi blev gravida direkt. Jag blev med barn, fick ett utomkvedshavandeskap och var tvungen att göra abort. Efter det var vi redan ”gifta”.

Vad har gjort att förhållandet har hållit?

Görel:

– Trots att vi har bråkat och grälat och sagt att vi ska skiljas är ingen av oss långsint. Vi kan vara jätteovänner men sedan efter fem minuter är vi sams och då är det inget som man går och tjurar över. Det är väldigt ovanligt tror jag, att båda är så förlåtande.

Rafael:

– Och när man ligger under med 2-0 då gaddar man ihop sig ännu mera för att man ska komma igen. Sådan är jag. När det är lite tjurigt biter jag gärna ihop och springer en extramil.

Görel:

– Vi har också haft en himla tur. Vi har haft olika mycket att göra i olika perioder. När Rafael har haft mycket då har jag varit hemma med Gabriel och varit navet. När jag har haft det mer hektiskt har Rafael haft det lite lugnare. Vi har aldrig behövt känna att tiden inte räcker till.

Rafaels och Görels kärleksråd

Rafael Edholm och Görel Crona

Foto: Sara Ringström

Läs också

Kärleken arbetar mot dåliga odds. Sex av tio svenska äktenskap slutar med skilsmässa. Men det nära, långa och levande förhållandet, det finns. – Vi har haft tur – och ingen av oss är långsint, säger Görel Crona och Rafael Edholm, förälskade i åtta år och gifta i sex.

Nneka Amu