Flipflop är tiptop

Nu tar sandalerna klivet in i finrummet

1 av 2 | Foto: lotte fernvall
vasst mode Närstudie av Fame-Jessicas stilettsandal. - Sandalmodet är här för att stanna, säger Maria Ström på Skobranschrådet.
RELATIONER

Från slappt till sofistikerat.

Sandalen har vandrat från stranden rakt in i modets finrum.

Sandaler, sandaler, sandaler. Överallt sandaler. Och flipflopskor.

De öppna, enkla skorna dominerar i skobutikerna så här års och köps inte alls enbart för fritidsbruk:

- Dagens sandaler och flipflopskor är mer hantverksbetonade och tillverkade i material som läder och mocka. Många pryds också med paljetter och pärlor, vilket ger en mer exlusiv känsla, säger Maria Ström, presskontakt på Skobranschrådet.

"Helt okej på bröllop"

- Det är helt okej att ha en snygg sandal eller flipflopsko på till exempel ett bröllop. Till strikt klädsel behöver det inte nödvändigtvis vara skor med klack längre, platt sula går också bra.

Dock finns flipflopskon och sandaler i många varianter och de mer avslappnade modellerna säljer också stort.

Den så kallade Jesussandalen, sandal med remmar som knyts om benen, har varit populär i många omgångar och nu är det dags igen.

Drog in Jesussandal

Men den danska butikskedjan Kvickly drog emellertid Jesusparallellen för långt, tyckte man från frikyrkligt håll i Danmark. Kvicklys sandal med ett Jesusansikte tryckt på sulan drogs in från alla butiker efter ett par veckor, efter proteststormar.

Här för att stanna

Elegant eller avslappnat, sandalmodet är här för att stanna:

- Det är ett skomode som är lätt att ta till sig. Flipflopskon kommer att utvecklas än mer, och nästa år tror jag att vi kommer att få se sådana skor i mer asiatisk stil, inspirerat av den etniska trend som råder nu, säger Maria Ström på Skobranschrådet.

Kolla in hetaste skomodet i sommar

Tog sina första steg för 6 000 år sedan

Anna Lindström