Tomas, 27: Jag är nöjd – fast det kan verka fjolligt

RELATIONER

Tomas, 27, var missnöjd med magen, men hann inte träna.

Då gjorde han en fettsugning.

- Det var mindre jobbigt än att spela fotboll en eftermiddag, säger han.

Foto: Hanna Teleman
ÄTER NYTTIGARE – Jag unnar mig fortfarande öl och lite fetare mat på helgerna, men annars har jag ändrat matvanor. Jag hoppar över smör till exempel, säger Tomas, 27 som betalade 24 000 kronor för att suga bort 1,2 liter fett runt magen.

Tomas lever ett hektiskt liv. Han jobbar i reklambranschen, och arbetsdagarna är långa. Det har blivit mycket snabbmat och mycket stillasittande.

- Jag har inte haft tid att träna regelbundet. Men jag har aldrig varit riktigt nöjd med min kropp. När jag var liten var jag lite mullig och fick en del pikar. Vem vet - det kanske sitter kvar någonstans.

När Tomas väl insåg att det inte bara är mycket överviktiga personer som fettsuger sig tog han beslutet snabbt. Pengarna till operationen - 24 000 kronor - hade han i sparpengar.

Sög ut 1,2 liter fett

För ungefär ett år sedan sög en plastikkirurg ut 1,2 liter fett från Tomas mage. Efteråt var han tvungen att bära korsett i tre veckor dygnet runt, och sova med den i åtta veckor. Han fick inte anstränga sig, som cykla eller bära tungt, för att undvika ärrbildning i musklerna. Det tar drygt ett år innan magen är helt läkt.

"Det känns jättebra"

Efter operationen har Tomas börjat äta sundare, för att slippa göra om det. På köpet har han tappat sex-sju kilo.

- Jag känner mig absolut mer nöjd nu. Det känns jättebra att kunna ha tajta tröjor och skjortor som inte är large. Jag gjorde inte operationen för några ideals skull, utan för min egen självkänsla. Jag har alltid avskytt om folk nyper mig i midjan till exempel och aldrig gått utan t-shirt på sommaren.

Men är det inte dumt att bry sig så mycket om en liten mage?

- Jo, egentligen är det nog idiotiskt. Jag vet att jag aldrig kommer att bli som idealen med tvättbrädemagar - jag är inte byggd så. Och det var en fåfäng grej att operera sig. Men jag mår bra!

"Pinsamt att berätta"

Tomas har berättat för sin familj och nära vänner om ingreppet, men vill inte göra det mer öppet.

- Om fem år kanske jag skulle tänka annorlunda, för jag är säker på att allt fler killar kommer att göra skönhetsoperationer. Men än så länge är det nog mer pinsamt för killar att berätta om sådant här - det verkar kanske lite feminint och fjolligt.

25 procent vill ta bort ålderstecken i ansiktet.

13 procent vill ändra näsan.

Läs mer

Cecilia Gustavsson