”Fettsugning inte så jobbigt som träning”

Nu är det männen som står i kö hos plastikkirurgerna

Foto: Plastikkirurgkliniken
TOMAS SÖG BORT 1,2 LITER FETT Före operationen var Tomas missnöjd och tyckte att han var för mullig. Efteråt känner han sig mer avslappnad. För en utomstående är skillnaden inte stor, men själv tycker han att skillnaden betyder mycket.
RELATIONER

Bland unga män är fettsugning av magen den populäraste skönhetsoperationen.

Det blir en genväg till att bli smal, i stället för att träna och äta bättre.

Foto: Plastikkirurgkliniken

För tio år sedan stod männen bara för några få procent av skönhetsoperationerna. I dag är det runt en femtedel, enligt plastikkirurger som Aftonbladet talat med.

Plastikkirurg Hans Nordström i Stockholm berättar om killar i 25–30-årsåldern som hamnat stillasittande i kontorsstolen och äter fel. En del har kanske idrottat.

Press från flickvännen

– Plötsligt ser de sig i spegeln och tänker ”hoppsan!” Ofta har de hamnat i en situation med mycket att göra, där de inte hinner eller orkar göra något åt vikten, berättar han. Ibland har de fått en och annan gliring från flickvännen och känner press från henne.

Är det inte synd att också männen blivit så självkritiska att de vill operera om sig?

– Nja, samhället har förändrats så otroligt mycket, och utseendet har blivit viktigare även för män, säger Hans Nordström.

Männen är en ny målgrupp för plastikkirurgerna, och med det följer nya slags operationer. Som att lägga in implantat för bröst- och vadmuskler.

”Utseendet är viktigt”

Kerstin Sandell, lektor vid Lunds universitet, har forskat om plastikoperationer. Hon tycker att det formas väldigt stereotypa kroppar på operationsborden:

– Det skapas stora starka män med muskler och smala kvinnor med stora bröst.

Hon håller med om att även män blir allt mer upptagna av hur de ser ut.

– Delvis hänger det ihop med arbetsmarknaden – i den stora tjäns-tesektorn är det viktigt

Läs mer

En miljon män opererar sig varje år i USA

I morgon

Så görs det nya ansiktslyftet

Tidigare artiklar i samma ämne

Örsnibbar, rynkor, bröstimplantat. Kraftigare vader och längre penis. Männen är skönhetsindustrins nya målgrupp och enligt Aftonbladets nätundersökning kan en tredjedel av männen tänka sig att göra en skönhetsoperation. – Det duger inte längre att vara småfet och rynkig, säger Kerstin Sandell som forskat om plastikkirurgi.

Cecilia Gustavsson