”Hur märker man om ett silikonimplantat börjat läcka?”

Plastikkirurgen Hans Norström chattar om skönhetsoperationer

RELATIONER

Hans Nordström säger: Hej! Jag är plastikkirurg och har varit privat verksam sedan 1988.Jag har gedigen erfarenhet av framförallt fettsugning och ansiktskirurgi och en ordentlig sjukhusutbildning bakom mig.

Mia säger: Vilken operation är vanligast för kvinnor?

Hans Nordström säger: Fettsugning.

TUre säger: Finns det en minimiålder för att operera sig?

Hans Nordström säger: Normalt ska man vara myndig, dvs 18 år. I vissa fall helst 20, för att kroppen ska vara ordentligt utvecklad.

linda säger: hej är det fel att vilja göra en fettsugning om man har prövat att träna och äta rätt och inget funkar?

Hans Nordström säger: Nej, det är ett ganska vanligt problem att man inte får bort allt med träning. Vissa områden kan behöva fettsugning, t ex mage och lår.

Kajsa säger: Kommer skönhetsoperationer bli billigare med tiden?

Hans Nordström säger: Sannolikt inte, det kommer att följa den vanliga kostnadsutvecklingen i samhället. Dessutom krävs dyrare och dyrare instrument och material, eftersom tekniken utvecklas hela tiden.

Charlotte säger: Jag funderar på att plastik operera mig. Men hur vet man att kirurgen kan sina saker? som jag har fattat det så kan man inte anmäla läkaren och få pengarna tillbaka om det blir dåligt resultat?

Hans Nordström säger: Det finns en lista i Gula sidorna över plastikkirurger som har en godkänd utbildning. Sedan är det problem att man inte kan nå fram till ett gott resultat i alla fall. Det beror på olika förutsättningar hos patienterna som man inte kan förutsäga innan operationen. Dessutom, ha inte för höga förväntningar.

niclas säger: hej, är det inte ett problem att samtidigt tycka om sitt yrke men samtidigt vara med o påverka det yttre hos människor, som egentligen borde se till sitt inre? men många människor hittar ju skönheten på utsidan istället för insidan... vad är din tanke kring detta?

Hans Nordström säger: Vi lever i en mänsklig värld, där värderingarna är mångfacetterade. Jag har sett många människor bli glada över en liten förbättring, men också endel som har haft alldelses för höga förväntningar. Har även stor erfarenhet av annan typ av kirurgi inom tex brännskadevård och medfödda missbildningar.

Karin säger: Hur lång tid tar det efter en bröstförstoring tills man inte känner av operationen alls?

Hans Nordström säger: Varierande, mellan 6 veckor till 6 månader. Det är individuellt.

aaa säger: vad anser du om att ändra på någons utseende. kan det inte bli trubbel i kroppen om den skulle stöta bort dom främmande grejjerna

Hans Nordström säger: Jo, det kan det bli. Det kan man inte alltid förutsäga innan operationen. Det måste man göra klart för patienten. Ibland krävs flera ingrepp för att nå ett bra resultat.

skönhetsoperationer säger: är det farligt att göra en skönhetsoperation?

Hans Nordström säger: All kirurgi är förknippad med vissa risker. Men det ska inte behöva vara farligt, i meningen livsfarligt.

Nyfiken säger: Vad ska man väga som högst för att kunna göra en fettsugning?

Hans Nordström säger: Det går inte att svara på. Det beror på längd, fettfördelning på kroppen, patientens förväntningar. Ibland gör man en fettsugning av insidan av låren, för att göra det lättare för patienten att gå. Det finns ofta kombinerat funktionell och kosmetiks problematik.

Linda16 säger: När jag blir 18 år vill och tänker jag förstora mina bröst. Jag bara undrar ifall det går då även ifall de kanske inte är riktigt färdigvuxna?

Hans Nordström säger: Det är mycket möjligt, men vänd dig till en läkare för konsultation när du fyllt 18. Det går inte att se in i framtiden.

Per säger: Går det att plastikoperarera sina läppar så att dom blir mindre och vad kostar det ungefär??

Hans Nordström säger: Ja, till en viss grad. Kostnad mellan 8 000 - 12 000 kronor.

Daniel säger: Vilken är den vanligaste skönhetsoperationen hos killar och män i allmänhet?

Hans Nordström säger: Fettsugning av mage och bröst. Sedan kommer ögonlockoperationer.

Linna säger: ÄR det inte fel att sjukskriva folk som opererat sig så att skattebetalarna får stå för deras fåfänga? Borde man inte få stå för den kostnaden själv?

Hans Nordström säger: Det är inte min sak att bedöma. Det är försäkringskassan som avgör.

Anna säger: Har gjort bröstförstoring av silikon har haft det i ca 12 år nu.Vad händermed åren???

Hans Nordström säger: Kan vara bra att konsultera en plastikkirurg, som får undersöka. Eventuellt kan det vara aktuellt med byte av inlägg.

ANTONY säger: Har människor blivit för utseende fixerade eller det alltid varit så ?

Hans Nordström säger: Utseendefixerade har vi nog alltid varit. Men plastikkiriurgin har tillkommit som en ytterligare resurs under den senaste 100-150-årsperioden.

Charlotte säger: Vad har man för utbildningen som plastik kirurg? Måste man vara utbildad läkare innan?

Hans Nordström säger: Absolut! Minmikravet är dessutom minst fem års sjukhustjänstgöring. Helst betydligt mer. Själv har jag arbetat med kirurgi sedan 1963, och vågade först efter 25 år öppna egen privat verksamhet.Man bör dessutom vara kontinuerligt aktiv som kirurg.

Jake säger: Jag har hört att man får värk efter fettsugning, en ganska så kraftig sådan. Stämmer detta?

Hans Nordström säger: Beroende på metod. Den metod jag använder innebär någoting som mest liknar träningsverk. Det går över på 3-4 dagar.

sonja säger: Hur märker man om ett silikonimplantat börjat läcka? Är det obligatoriskt att man måste byta ut implantat i bröstet efter ett visst antal år?

Hans Nordström säger: Det är inte obligatoriskt att byta, men det rekommenderas att byta efter 12-15 år. Om silikonet läcker blir bröstet ofta hårt och det utvecklas en sk kapsel, dvs ärrvävnad. Bröstet känns inte naturligt.

Charlotte säger: om du gör en operation på nån som blir misslyckad...rättar du till felet då eller måste personen betala samma summa igen för att få felet korrigerat?

Hans Nordström säger: Det är svårt att svara på. Det kan vara svårt att avgöra vad som är fel eller inte.Ibland blir det ytterligare en summa, men inte samma som från början.