Ansiktet skärs loss i nytt skönhetslyft

Lena, 40, betalade 50 000 kronor: ”Det var ett sista desperat försök”

Foto: Akademikliniken
VID TINNINGARNA Kirurgen gör ett snitt på ungefär fyra– fem centimeter i håret vid tinningarna. (Personen på operationsbilderna är inte Lena, 40, som intervjuas i artikeln).
RELATIONER

Är du beredd att lossa ansiktet från munnen och uppåt och betala 50 000 kronor för att se yngre ut?

Allt fler är det. De gör en ny operation som kallas ”mellanansiktslyft”.

Lena, 40, är en av dem.

I actionfilmen ”Face Off” byter John Travolta och Nicolas Cage ansikten genom avancerad teknik. Det är fantasi och science fiction. Men nu börjar verkligheten likna fiktionen. Nästan hela ansiktet kan lossas ända från benet.

Ett vanligt ansiktslyft görs genom att huden och en del underhudsfett lossas och sträcks upp mot örat. På så sätt blir lyftet riktat snett uppåt. Effekten syns bäst utmed käklinjen och på halsen.

I det nya mellanansiktslyftet går kirurgen ända ner under musklerna. Ansiktet lossas i höjd med överläppen och upp till pannan, och sträcks rakt uppåt. Effekten syns i stort sett över hela ansiktet, och huden ser inte stramt tillbakadragen ut.

”Ögat drogs nedåt”

Lena, 40, bestämde sig för att lyfta mellanansiktet efter en misslyckad skönhetsoperation som hon gjort för att ta bort påsarna under ögonen.

– Huden blev för trång under ögonen, och det ena ögat drogs nedåt. Det var jättehemskt. Jag slutade till och med att se folk i ögonen, berättar hon.

Från början var Lena nöjd med sitt utseende, förutom med påsarna under ögonen. Efter att ha provat massor av ögonkrämer, masker och att leva sundare bestämde hon sig för en operation. När det första misslyckade ingreppet gjorts vände hon sig till en annan kirurg – hon hade hört talas om mellanansiktslyftet och bestämde sig direkt.

– Det var mitt sista desperata försök, jag tänkte att det får bära eller brista. När man är så mottaglig köper man allt. Jag var inte ens nervös. Men jag ville faktiskt inte veta exakt hur ingreppet går till.

Hon fick åka hem dagen efter operationen. Därefter väntade en tid av ständigt speglande för att se hur läkningen gick.

”Det var värt priset”

– Först undrade jag bara vad jag hade i huvudet: det var ihopknipsat med häftklamrar vid tinningarna, och det hade ingen sagt. Och jag såg konstig ut, platt, bred, högblank med sneda ögon, berättar Lena.

Dag efter dag fortsatte läkningen, svullnaderna försvann och hon såg allt mer normal ut. Hon fick äta flytande föda i fyra dagar, sedan kunde hon äta normalt.

Lena är nöjd och tycker att operationen var värd sitt pris. Men hon är missnöjd med ett par saker:

– Efter ingreppet var det svårt att prata. Efter fyra veckor kändes det fortfarande hårt kring slemhinnorna i munnen. Det borde vara en tandläkare som syr i munnen. Informationen om hur man ska bete sig efter operationen borde varit bättre. Jag trodde till exempel att jag skulle hålla ansiktet stilla, fast det var bättre att röra det.

Du har gjort ett stort ingrepp och betalat mycket. Kan man inte få ha lite påsar under ögonen?

– Jo, men för mig blev det en fixering.

Fotnot: Lena heter i verkligheten något annat.

Läs också

I morgon

Tidigare artiklar

Här ser du det nya ansiktslyftet. Operationen kostar 50 000 kronor och du måste vara beredd att lossa halva ansiktet för att se yngre och fräschare ut. Hälften av alla kvinnor i Aftonbladets nätundersökning är beredda att operera sig. Skönhetsindustrin erbjuder hela tiden att förändra nya kroppsdelar: pannlyft, vadförstoring, fettsugning av haka, armar, rygg och mage, bröstförstoring och rumplyft. För tredje dagen fortsätter Aftonbladets granskning av skönhetsoperationerna.

Cecilia Gustavsson