Svårt få tjej + tjej att fungera

Vart fjärde förhållande tar slut efter ett och ett halvt år

RELATIONER

Lesbiska förhållanden spricker mycket fortare än andra.

Varför kan man ju undra.

Säger man inte att kvinnor är experter på känslor och relationer?

Varför fungerar det då inte när två kvinnor valt att leva tillsammans?

Maria Ahlsdotter, kurator på RFSL, förklarar varför tjejparen har svårare att hålla ihop.

Varför spricker det för lesbiska par? Namn: Anna Jon-And Ålder: 27 Civilstånd: Singel Yrke: Studerande – Det är ju hela det här spelet som kommer in när man blir tillsammans – vem som vill ha den andra mest och så. – Det är inte lättare att förstå en tjej bara för att man är av samma kön. Jag har mest tjejkompisar och jag relaterar mest till tjejer överhuvudtaget, men allt det faller när man har en kärleksrelation. – Några gånger har jag haft enstaka sex utan att det har blivit ett förhållande, men jag skulle gärna ha haft det mer. Det som kan ge ångest dagen efter är ju inte att man har haft sex, utan om den andra vill ha något mer.

Lesbiska par har svårast att få sina relationer att fungera.

Det skriver Mian Lodalen om i sin nya bok ”Smulklubbens skamlösa systrar”.

Hemlighetsmakeri, brist på förebilder och en omgivning som inte fattar sätter extra press.

En amerikansk undersökning som jämfört tjejpar, killpar och heterosexuella par visar att tjejparen har den högsta skilsmässofrekvensen.

Nästan vart fjärde förhållande har tagit slut efter ett och ett halvt år.

– Lesbiska par utsätts för stor press. Både av sig själva och framför allt av omgivningen, säger Maria Ahlsdotter, kurator på RFSL.

Flickvän tas för vän

De som lever i heterosexuella förhållanden bekräftas ständigt som par. Båda två bjuds till fester och efteråt frågar vännerna vad ”ni”gjort i helgen.

Många flator lever inte som öppet lesbiska. Omgivningen tar för givet att de är hetero och flickvännen antas vara en väninna.

Även många av dem som kommit ut ur garderoben får räkna med att få sin sexualitet ifrågasatt av omgivningen.

– Det är kommentarer som ”du har nog inte träffat den rätta killen än” eller ”vem sätter på vem av er två?”, säger Maria Ahlsdottrer.

Få lesbiska förebilder

Man uppskattar att ungefär var tjugonde person är homosexuell. Men det är ont om positiva bilder av lesbiska relationer.

– Lesbiska par lever ofta ganska isolerade från andra lesbiska par. De har ingen att mäta sin relation med, vet inte om det är normalt att bråka mycket eller hur svartsjuk det är okej att vara, säger Maria Ahlsdotter.

Bland yngre flator syns en förändring i relationsmönstret. De har lättare för att ha engångssex utan att kasta sig in i längre förhållanden.

Tjejer anses ofta vara experter på relationer. Men i en lesbisk relation kan det bli för mycket.

– Det kan ju vara en fördel att vara uppfostrad på samma sätt. Men när det gäller att ta itu med problemen kan tjejparen ha en tendens att problematisera och analysera för mycket.

Emmy Sundqvist

ARTIKELN HANDLAR OM