Patienter skadas – läkarna går fria

Omöjligt att få rätt efter misslyckad skönhetsoperation

1 av 4 | Foto: Trond Solberg
INTE RISKFRITT Bröst med fula ärr, magingrepp som inte läker, hängande hudveck och missformad byst – liksom vid andra operationer finns alltid en risk att något går fel vid skönhetskirurgi. En del kan bero på att kirurgen gjort fel – något som är mycket svårt att bevisa. Annat kan hända utan läkarens förskyllan.  
RELATIONER

Smärtor, fula ärr och deformerade kroppsdelar.

Det finns alltid en risk att något går fel.

Men det händer nästan aldrig att kirurgen klandras.

Den som råkar ut för något fel efter en skönhetsoperation kan anmäla till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN. Men det är nästan omöjligt att få rätt. Om kirurgen anses ha gjort ingreppet på ett vedertaget sätt med rätt teknik går det mycket sällan att klandra honom/henne.

– Bara om kirurgen gjort ett mycket tydligt fel, som att ha glömt kvar en kompress, går det att säga att något misstag begåtts, säger Anders Somell, kirurg och överläkare som varit föredragande åt HSAN i 16 år.

– Ofta handlar anmälningarna om förväntningar som inte infriats. I ivern att inte avskräcka patienterna från det läkarna tjänar pengar på så informerar inte alla tillräckligt om att det kan gå fel.

Anders Somell säger att det finns både mycket skickliga kirurger, och riktiga ”klantskallar”:

– En del är läkare, men har ingen formell plastikkirurgutbildning. Men de kan vara hemskt skickliga på att marknadsföra sig.

”Kan bli en katastrof”

– För den som sparat massor av pengar och råkar ut för ett fel eller dåligt resultat blir det katastrof.

Men är det då någon idé att anmäla till ansvarsnämnden?

– Ja, det är en rättighet att

granska om läkaren gjort fel, en säkerhetsventil.

Enligt Michael Olenius, ordförande i Föreningen för estetisk plastikkirurgi, går 85 procent av skönhetsoperationerna utmärkt. 10 procent går ”inte jättebra” och 5 procent går riktigt dåligt. Till viss del beror resultatet på patientens hud – dess ålder, elasticitet och förmåga att läka.

Kan gå till domstol

– Man kan inte göra oxfilé av spagetti, men man kan göra jättebra pastarätter. Patienten ska få veta vad man kan förvänta sig.

Ofta får patienten skriva på ett kontrakt där det står att han eller hon tagit del av information om risker med mera.

De vanligaste klagomålen till HSAN gäller ansiktslyftningar, bröst- och näsingrepp. Missnöjda patienter kan också försöka stämma kirurgen i domstol.

Hans Holmström, professor i plastikkirurgi och vetenskapligt råd åt Socialstyrelsen, säger att oinfriade förväntningar är det största bekymret.

– Man kan inte garantera att patienten blir nöjd. Det är extra känsligt när friska människor frivilligt utsätter sig för ett ingrepp.

Vad det gäller olika implantats hållbarhet säger Hans Holmström att man ännu inte vet exakt vad som gäller.

Läs mer

Tidigare artiklar

I tre dagar har Aftonbladet granskat den växande skönhetskirurgin. Varje år görs 13 000–18 000 skönhetsingrepp i Sverige. Men alla operationer lyckas inte. I dag: Efter en bröstförminskning fick Ulrica Jonsson, 29, problem. Ett sår i det ena bröstet ville inte läka.

Cecilia Gustavsson