Ulrica, 29: Jag hade ont i 9 år

RELATIONER

KNIVSTA.

I nio år hade Ulrica Jonsson, 29, ont efter en bröstoperation.

Hon råkade ut för en infektion.

– Mitt råd till den som gör en skönhetsoperation är att vara medveten om riskerna, säger hon.

Foto: Hanna Teleman
BRÖSTEN LÄKTE INTE Ulrica Jonssons bröst läkte inte efter operationen. Nu råder hon andra att kolla kirurgen noga och ta reda på riskerna.

Redan i gymnasiet var Ulrica Jonsson trött på sin stora byst.

– Jag var smal i övrigt, och brösten kändes som bowlingklot. De var oproportionerliga, inte som man ”ska” se ut och det var tungt och besvärligt, berättar hon.

När Ulrica var 20 år opererade hon bort nästan ett halvt kilo av varje bröst. Landstinget stod för ingreppet. Hon fick information om att det alltid finns en risk för komplikationer, men tänkte ”det händer inte mig”.

Tvingades till ny operation

Det gjorde det. Såret på ena bröstet ville inte läka.

– Bröstet var svullet, och såret sprack upp. Huden räckte liksom inte till. Jag hade ett öppet sår, stort som en femkrona, i flera månader. Till slut kände jag inte att det gjorde ont längre. Det var svårt att hitta en skön bh och jag hade bara bylsiga tröjor. Sommaren gick långsamt – bikini var uteslutet och jag fick inte bada.

I flera månader blev det otaliga läkarbesök och behandingar med salvor och medicin.

Inget hjälpte ordentligt. Då fick Ulrica göra en hudtransplantation för att täcka såret. Men bröstet stötte bort den nya huden.

Hon blev tvungen att operera om det onda bröstet.

– Äntligen blev det bättre. Men problemen försvann inte helt – ända till i höstas fick jag varknölar ibland. Det gjorde fruktansvärt ont! Jag kunde inte heller amma min son och har fula ärr.

”Ska inte få förstöra mitt liv”

Ulrica gjorde en anmälan till Personskadereglering AB för att få skadestånd för sveda och värk. Men det gick inte att visa att någon läkare gjort fel eller hur infektionen uppkommit. Handläggaren skriver: ”Vid bröstplastikoperationer finns en betydande infektionsrisk.”

I dag har Ulrica Jonsson bestämt sig för att gå vidare.

– Det här ska inte få förstöra mitt liv mer. Jag vill uppmana alla som ska göra en operation att vara medvetna om riskerna, och inte bli chockade om det blir en komplikation. Och se till att läkaren är riktigt bra!

Läs mer

Tidigare artiklar

Cecilia Gustavsson