”Skolan har misslyckats”

Elevkampanjen om domen mot 16-åringen som kallade klasskamrat för hora

RELATIONER

– Att döma en 16-årig kille till dagsböter löser inte problemet. Det är en upprättelse för tjejen som mobbats. Men det kommer inte att stoppa sextrakasserier, säger Elin Gauffin, initiativtagare till kampanjen ”Vägra kallas hora”.

För första gången har en elev dömts för sexuellt ofredande på en skola. En 16-årig pojke dömdes till dagsböter och skadestånd efter att ha kallat sin klasskamrat hora. Elin Gauffin menar att domen bekräftar ett misslyckande.

- När en tjej måste göra en polisanmälan för sexuella trakasserier på sin skola har det gått för långt. Om skolan hade motarbetat mobbningen istället för att låtsas som ingenting hade det inte behövt ske. Det är inte polis och domstol som ska lösa problemet.

Var fjärde elev drabbad

En kartläggning som Skolverket gjorde tidigare i år visar att var fjärde elev i grundskolan och gymnasiet flera gånger har utsatts för kränkande behandling eller språkbruk. Särskilt utsatta är tjejer.

- Sexuella trakasserier är fortfarande ett stort problem på skolorna. Det har ökat på senare år. Samtidigt har tjejerna blivit mer medvetna och fått en lägre tolerans, säger Elin Gauffin.

Grunden ligger hos vuxenvärlden

”Vägra kallas hora” är ett nätverk som startade 1998 av Elevkampanjen för att motverka sexuell mobbning på Sveriges högstadie- och gymnasieskolor. Enligt Elin Gauffin är den enda lösningen mer resurser till skolorna.

- Det som behövs är fler lärare, skolsköterskor och fritidsledare. Alla lärare måste också utbildas i hur de ska hantera sexuella trakasserier.

- En förändring kräver kamp på skolorna där elever själva reser sig och säger ifrån.

Elin Gauffin tycker att domen är bra för att visa att sexuell kränkning på skolor är olagligt. Men hon menar att grunden till problemet ligger hos vuxenvärlden.

- Grunden till att unga tjejer sexmobbas på skolor ligger i samhällets politik och kvinnosyn.

Jenny Lindblom