Kallade elev hora - dömd

16-åring får böta för sextrakasseri

RELATIONER

Att kalla någon för hora är ett brott.

I måndags dömdes en 16-årig kille i Norrköping efter att ha trakasserat en yngre tjej på sin skola.

Foto: BJÖRN OLSSON
OACCEPTABELT KALLA NÅGON HORA Fredrik Johansson, 17, Henric Andersson, 17, Erik Tapper, 16, och Peter Andersson, 18, tycker alla att det är helt oacceptabelt att kalla någon hora. Men det räcker inte med att tala om att det är förbjudet anser de. Det måste också informeras mer på skolorna om hur allvarligt det är att kränka någon och hur illa det känns att bli utsatt.

Under februari och mars i år smädade killen den 14-åriga tjejen under rasterna i skolan. Han kallade henne hora i stort sett varje dag och sa till henne att han skulle ta hennes oskuld.

När skolledningen i mars fick vetskap om trakasserierna gjordes en polisanmälan. I måndags dömde Norrköpings tingsrätt 16-åringen för sexuellt ofredande. Hans straff blev 60 dagsböter plus ett skadestånd på 3 000 kronor till 14-åringen.

Nöjd med domen

Kammaråklagare Mats Näkne är nöjd med domen.

- Rätten dömde som jag åtalat. 16-åringen frikändes dock när det gäller en annan flicka eftersom det inte fanns tillräckliga bevis, säger han.

Var går gränsen för vad man får kalla någon?

- Sexuellt kränkande uttryck är straffbara, helt klart. Vad gäller andra uttryck är det svårare att veta var gränsen går. Jag törs inte svara på det, säger Mats Näkne.

Sexuellt ofredande är ett eget brott och flera liknande domar som den mot 16-åringen finns sedan tidigare. Vad gäller kränkande uttalanden utan sexuella undertoner kan även de leda till åtal. Brottsrubriceringen är då ofredande eller förolämpning.

- Det står i lagtexten att vi åklagare bara får ta upp förolämpningsmål i alldeles speciella fall. Sådana ärenden tas därför nästan aldrig upp, säger Mats Näkne.

Polisanmäl alltid

Har du något råd till personer som blir utsatta för kränkande kommentarer som till exempel hora?

- Ja, att polisanmäla. Det är inget man ska behöva ta, absolut inte. Och det är heller inget som samhället ska acceptera, säger Mats Näkne.

Tror du att domar av det här slaget kan få slut på kränkningarna inom skolan och resten av samhället?

- Nej, jag tror inte att en enskild dom påverkar särskilt mycket. Men förhoppningsvis tänker de som använder sådana här tillmälen till och fattar att det är allvarligt, att man kan straffas för det, säger Mats Näkne.

Karolina Vikingsson