Hetast i sommar: Korta långbyxor

Modehusen i Paris och Milano har lagt dem på hyllan för länge sedan. Ändå ser trekvartsbyxan för män ut att bli en av sommarens försäljningssuccéer.

RELATIONER

– Trenderna från de stora modehusen tar trots allt lite tid på sig att nå till gemene man, säger Daniel Lindström, modechef på tidningen Café.

Foto: Henry Lundholm
Vinner i längden Trekvartsbyxor för män har funnits i några år. Men det är först i år som modellen blivit en standardbyxa – och en storsäljare. Asbjörn Björkelund trivs i sina.

Highwaterbyxa, clamdiggers, quarter-pants, äppelknyckarbyxa, capri-byxa, trekvartsbyxa. Kärt barn har många namn.

Det var länge sedan de var ett mode, men nu har de blivit som ett slags standard, som ett alternativ till shorts. Det tror Jonas Eriksson, designchef på JC Aktiebolag, som gör kläder för Sisters, Brothers och JC.

”Säljer bäst just nu”

– Bland herrbyxorna är det de som säljer bäst hos oss just nu. Vi tror att de har kommit för att stanna, säger han.

Men hur snyggt är det egentligen?

– Det är lite fjompigt. Det var modernt för några år sen. Men det är ute och omodernt, säger Daniel Lindström, modechef på tidningen Café.

Den hetaste trenden från de stora modehusen i Milano och Paris i sommar är i stället cargobyxan, med många fickor och spänntampar som man knyter längst ned vid fötterna.

”Snyggare med korta shorts”

Inga trekvartsbyxor så långt ögat når alltså?

– Nej, det är snyggare med korta shorts eller långbyxor i något svalt material, säger Daniel Lindström.

Även på Café-redaktionen finns det de som bär trekvartsen på jobbet. Till och med chefredaktören har ett par.

– Det är ett helt okej plagg att ha på jobbet, där man inte kan ha shorts. Eller på semestern. De är praktiska, men inte snygga, säger Daniel Lindström.

Tänk på detta, grabbar

Trekvartsbrallorna blir snyggare om du tänker på att:

Cecilie Frödén