Gör som Jennifer – skriv på för kärleken

Lopez har kontrakt på sex minst fyra gånger i veckan

RELATIONER

Sex minst fyra gånger i veckan, miljonviten för lögner och otrohet och överraskande presenter då och då är ett måste.

Jennifer Lopez ställer tuffa krav inför sitt äktenskap med Ben Affleck. Verkar det förryckt? Tvärtom. Paret tillhör de nya relationsproffsen.

Foto: AP
Ställer krav på relationen Jennifer Lopez har ställt ett antal krav på pojkvännen Ben Affleck. Till exempel så måste de betala varandra 45 miljoner om någon är otrogen. Dessutom måste de ha sex fyra gånger i veckan. Lite svårt att uppfylla kan tyckas men den här typen av avtal förespråkas av allt fler samlevnadsexperter.

Skilsmässorna ökar i hela västvärlden. I Sverige slutar hela sex av tio äktenskap i skilsmässa.

Därför rekommenderar allt fler samlevnadsexperter par att skriva ett kärlekskontrakt – som förlängs efterhand.

De flesta av oss lever kvar i H C Andersen- och Hollywoodsagornas värld. Vi är indoktrinerade med romantiska föreställningar som:

Den Enda finns bara vi hittar henne/honom

När vi väl har hittat den Enda kommer han/hon, och vi själva, förbli densamma.

När vi hittat den Enda kommer vi att leva lyckliga i alla våra dagar.

Kärlek är något magiskt, mystiskt som man drabbas av och inte kan lära sig.

Men i ett historiskt perspektiv är den romantiska kärleken ett tämligen nytt påhitt. Och nu förespråkar allt fler psykologer och familjeterapeuter i stället en ny sorts resonemangspartier – som bygger på överenskommelser och partnerskap.

Kärleksfullt experiment

En av dem, Robert Epstein, psykolog och chefredaktör för den amerikanska tidningen Psychology Today, är så fast besluten att visa att man visst kan lära sig att älska någon att han själv ställer upp som försökskanin i experimentet the Love Project.

Den 14 februari på alla hjärtans dag i år undertecknade han och Gabriella Castillo, en kvinna som han träffat på en flygresa, ett kärlekskontrakt. I det lovar de att kommunicera, utbyta känslor, lita på och ha roligt med varandra, läsa böcker om kärlek och ta hjälp av rådgivare. Allt går ut på att de inom en sexmånadersperiod ska ha utvecklat en djup kärlek för varandra.

Till hjälp har de några av världens mest kända samlevnadsexperter, bland andra John Gray, författaren till bestsellern ”Kvinnor är från Venus, män är från Mars”.

Blir dokusåpa

Om allt går enligt planerna ska projektet utmynna i både en tv-sänd dokusåpa och en bok.

Tänk Telia och Sonera. Två jämbördiga parter ska plötsligt bli en helhet. Båda bidrar med erfarenheter som kräver samma respekt och båda har sitt säg i alla beslut som påverkar fusionen. Och precis som i affärslivet krävs det många diskussioner i en relation och en hel del pappersarbete för att minimera framtida missförstånd.

Sångerskan och skådespelerskan Jennifer Lopez har, enligt den amerikanska tidningen Star, komponerat ett detaljerat äktenskapsförord inför sitt äktenskap med skådespelaren Ben Affleck:

Paret ska ha sex minst fyra gånger i veckan.

Om någon är otrogen ska den betala 45 miljoner kronor i böter.

Den som ljuger medvetet ska böta 9 miljoner kronor.

Båda får spela in sexscener men partnern har rätt att bevaka inspelningen.

Båda ska överraska med gåvor för att hålla kärleken levande.

Lova inte för mycket

Det kan verka provocerande men är helt rätt tänkt enligt Epstein och kompani. De nya relationsproffsen vet hur de vill ha det och för dem är kärlekskontraktet ett viktigt verktyg för att relationen ska utvecklas i rätt riktning.

Enligt de australiska familjeterapeuterna Steve och Sharon Biddulph ska kärlekskontraktet växa med relationen och därför utvärderas med jämna mellanrum. Ett kontrakt bör innehålla basala löften om trohet, ickevåld och barn (eller inte barn) men kan även omfatta mer detaljerade frågor som känslomässiga amorteringar med mera.

Huvudsaken är att du aldrig lovar något du inte kan hålla. Då är det bättre att välja en kortare löptid. När tiden är ute är parterna fria att gå sina egna vägar om inte båda är överens om en förlängning.

I familjeterapeuternas kölvatten kräver i USA en allt mer högljudd opinion, med bland andra den feministiska samhällskritikern Barbara Ehrenreich i täten, ett nytt slags institutionaliserade tidsbegränsade äktenskap. Äktenskap som utvärderas vartannat, femte eller sjunde år varefter de kan förnyas och jubileras – eller upplösas.

Schemalagda möten

Hur ser då relationsproffsens vardag ut? Tänk affärsöverenskommelser även där. I boken ”Partnering: A New Kind of Relationship” förespråkar psykologerna Hal och Sidra Stone schemalagda planeringsmöten där familjelivets alla affärsangelägenheter diskuteras. Vem ska tvätta? Vem ska boka semestern? Inget ärende är för litet. Allt ska upp på agendan. På det sättet kan diskussionerna om arbetsuppgifternas fördelning begränsas till ett tillfälle. Och slipper att störa stämningen resten av tiden. Precis som i arbetslivet. När det nu fungerar.

Anna Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM