Nu kan männen överleva kvinnorna

Forskare: Mäns livslängd ökar - rökning, alkohol och stress gör att kvinnor blir mer kortlivade

RELATIONER

Män som föds på 2000-talet kommer att leva längre än jämnåriga kvinnor.

Tjejer röker och dricker allt mer och därför kommer de att dö tidigare, menar brittiska forskare.

Situationen är alltså på väg att bli omvänd – i dag är det kvinnor som lever längre.

Foto: AP
Röker och dricker Edina och Patsy i TV-serien ”Helt hysteriskt” är bland de brittiska kvinnor som både röker och dricker.

Brittiska män som var 65 år gamla år 2000 kan förvänta sig att bli 81 år. Kvinnor kan räkna med att bli 84 år gamla. Undersökningen, som publicerades i tidningen The Chartered Insurance Institute, visar att mäns förväntade livslängd har ökat de senaste åren. Kvinnors livslängd har också ökat, men mycket långsammare än männens. Skillnaden i livslängd är på väg att jämnas ut mellan könen.

– Det är omöjligt att säga helt säkert, men det verkar som om pojkar som föds under det här århundradet har större chans än flickor att leva länge, säger Tony Leandro, chef för forskningsprojektet till BBC.

Kvinnor röker mer

Han menar att en viktig orsak är kvinnors rökning. Statistik visar att kvinnor börjar röka när de är yngre än män, och har svårare att sluta.

- Män röker mindre än kvinnor, särkilt när de är unga, säger Leandro.

Annan statistik visar att allt fler kvinnor drabbas av sjukdomar som tidigare var typiska för män, till exempel hjärtinfarkt. Orsaken kan vara stress, tror forskarna.

Kvinnor i Storbritannien dricker också allt mer, och i yngre åldrar.

Jenny Lindblom