Unga kvinnor sämst bilförare

Ny undersökning: Kvinnor gör fler fel när de blir stressade

RELATIONER

Det är inte unga män som är värst på vägarna. En ny norsk undersökning visar att det är unga kvinnors dåliga tekniska färdigheter som leder till olyckor.

Foto: Lars Rosengren
Även erfarna kvinnor gör mer fel än män bakom ratten när de blir stressade.

Att unga män toppar olycksstatistiken i trafiken beror inte på att de kör sämre. En ny undersökning från Transportekonomiska institutet i Norge - TØI - visar att det helt enkelt beror på att de kör mer.

- Det är en myt att unga män är mer olycksdrabbade än unga kvinnor. Man måste räkna med att de kör mycket mer och att fler unga män har körkort. Kvinnor har sämre färdigheter, säger Torkjel Bjørnskau från TØI till Dagsavisen.

Undersökningen visar att kvinnor har för dåliga motoriska kunskaper. De har svårare att till exempel byta växel samtidigt som de följer med i trafiken, något som är orsaken till många olyckor med förare som precis har tagit körkort. Män har både bättre kunskaper och lär sig snabbare än kvinnor visar undersökningen.

Män orsakar fler allvarliga olyckor

Risken att vara med i en bilolycka halveras under de första nio månaderna efter att man har tagit körkort. TØI har tagit det som utgångspunkt och tittat på vad förare blir bättre på när de får mer erfarenhet. De genomförde ett simulatortest där 130 nyblivna körkortstagare jämfördes med 28 personer som kört bil i 15 år. Testet visar att de oerfarna förarna oftare trampar ner fel pedal, lägger i fel växel eller sätter på blinkern när de blir stressade. Även erfarna kvinnor gör fler fel än erfarna män.

Unga män toppar fortfarande statistiken över allvarliga olyckor. TØI menar att det beror på att de inte är lika försiktiga som kvinnor, tar fler chanser och att kappkörning där alkohol är med i bilden är ett manligt fenomen.

Webb-radio

Gry Forsell, programledare på bilmagasinet Prestanda: "Kvinnor är inte sämre på att köra bil."

Lotta Zachrisson