Malena Ivarsson: Därför blir du kär i ditt ex

RELATIONER

Varför blir man kär i sin ungdomskärlek?

– För många handlar det nog om att ”hitta hem” igen, säger sexologen Malena Ivarsson.

En känsla som växer sig starkare ju äldre man blir.

Foto: Per Björn
Malena Ivarsson

Med ålderns höst kommer frågorna och funderingarna. Varför blev det så här? Vad hade jag kunnat göra annorlunda? Då är det lätt hänt att man fokuserar på sin gamla ungdomskärlek.

– I återföreningen finns ett stort mått av igenkännande och det ger en känsla av trygghet. Liksom av att ”komma hem”. Ju äldre man blir desto mer går man hemåt, säger sexologen Malena Ivarsson.

Inte så konstigt egentligen

Att man blir förälskad i en gammal kärlek igen är egentligen inte så värst konstigt, betonar hon. Det har ju funnits starka känslor där från början, någonting gjorde att man föll för varandra första gången. Hur lätt det blir att återknyta beror på vad som hände i relationen då och hur den avslutades.

– Det får nog inte ha varit helt kört i botten. Det fungerar nog bättre om relationen ligger så långt tillbaka i tiden att man inte hunnit skaffa barn, hus och sommarställe ihop, säger Malena Ivarsson.

Att återförenas med en gammal kärlek väcker till liv de känslor man hade då. Som ung kände man sannolikt en större tillit till livet och var mer ofördärvad än man är som vuxen, menar Malena Ivarsson.

– När man träffas igen har man kvar det förtroendekapitalet. Man knyter an till den positiva ungdomskänslan, säger hon.

Kroppen minns beröringar

Samma sak gäller om man har haft en positiv sexuell relation tillsammans. Gamla laddningar kan finnas kvar och det finns forskning som visar att kroppen minns, ”lagrar” beröringar man fått av olika människor.

– Det gör det ännu lättare att hitta tillbaka till varandra, säger Malena Ivarsson.

Nneka Amu