Syraoffer i Pakistan får skönhetshjälp

Drabbade kvinnor får gratis plastikkirurgi på lokala skönhetssalonger

RELATIONER

Varje år får hundratals pakistanska kvinnor sina ansikten förstörda vid syraattacker. Men nu erbjuds de hjälp att återkomma till ett någorlunda normal liv. Lokala skönhetssalonger i ska börja ge de drabbade plastikkirurgi.

Foto: AP
TASNEEN BIBI FICK FRÄTANDE SYRA I ANSIKTET. GÄRNINGSMANNEN KOM FRÅN HENNES EGEN FAMILJ.

Ofta är det ratade friare eller missnöjda eller svartsjuka äkta män som hämnas genom att kasta frätande syra i ansiktet på kvinnorna, skriver den norska tidningen Dagbladet. Attackerna får ofta en dödlig utgång, om kvinnorna överlever är de lemlästade för resten av livet.

Får gratis plastikkirurgi

Men nu har den italienska biståndsorganisationen ”Smile again” och Depilex, en pakistansk skönhetskedja börjat samarbeta för att hjälpa syraoffren. Från och med september ska skönhetssalongerna ge drabbade kvinnor plastikkirurgi. Enligt Musarrat Misbah, grundaren av Depilex, finns det knappt några möjligheter för dessa kvinnor att få vård på sjukhus i Pakistan. Han tror att miljön på skönhetssalongerna även kan fungera som en sorts stödgrupp.

”Som att brinna”

- Det var som att brinna i helvetet, säger Zarina Ramzan till BBC online, om hur syran brände sönder hennes överkropp och smälte bort huden i ansiktet och på halsen. En granne står nu åtalad för mordförsök. Enligt åklagarna ville han hämnas för att Zamira hade avvisat honom.

- Först visste jag inte ens att det var syra som hälldes på mig, och hade ingen aning om att vatten hade kunna begränsa skadorna, berättar Zamira. Först när hon kom till sjukhuset efter sex timmar fick hon veta vad som verkligen hade hänt. I dag är Zamaira blind på ena ögat, hennes näsa är sönderfrätt och hon andas genom två hål där näsborrarna tidigare satt. Hittills har hon gått igenom elva operationer, men hon kommer att behöva många fler.

Jenny Lindblom