Tjejgänget: Vi är den nya familjen

Därför har vänskapen fått en ny roll i våra liv

Foto: Morgan Norman
Helen, Anette, Sofie, Marie och Efva har har hållit ihop sedan 80-talet. Alla har de sina roller i gänget.
RELATIONER

En fika, en middag eller bara ett telefonsamtal är ibland allt som behövs.

Glöm inte bort att ta dig tid för kompisarna.

De är viktigare än du kanske tror.

Det är fredagskväll och du ligger utschasad i soffan framför tv:n. Veckan som gick har varit en plåga. Du fick en rejäl utskällning av din chef. Grannen snodde din tvättid.

Och nyss ringde din exmake och talade om att han ska gifta om sig.

Du känner dig värdelös och ensammast i världen. Det du längtar mest efter just nu är inte en ny partner, semester eller ditt favoritgodis utan – just det – dina vänner.

Satsar på karriären

Helt naturligt, menar psykologen Gabrielle Lodnert i Stockholm:

– Att vara omgiven av nära vänner är viktigt för identiteten och självkänslan. Människan är en social varelse som behöver ha bekräftelse och känna närhet.

– För många – inte minst storstadssinglarna – har vännerna blivit en andra familj.

I de flesta kompisgäng har var och en sin fasta roll: organisatören, diplomaten, partyprissen och ordningspolisen.

I dag satsar vi ofta allt vårt krut på saker som på kort sikt verkar mest lockande: karriär, utbildning, personlig utveckling – det ligger i tiden.

Vi säger oss inte ha tid att träffa våra vänner, men i grunden är det en prioriteringsfråga, understryker Gabrielle Lodnert. Hon pekar på vikten att skapa balans mellan fritid, privatliv och arbete eller studier. Lever man bara i det ena är risken stor att man till slut sitter där ensam på sin kammare.

– Att vårda sina vänskapsrelationer kan liknas vid trädgårdsarbete. Man måste hålla efter trädgården kontinuerligt om man vill att den ska blomstra, säger Gabrielle Lodnert.

Att inte ha några vänner alls är inte sunt, menar Gabrielle Lodnert.

– Människor som mår bra lever i regel inte så, säger hon.

Varför har vissa människor kvar sina vänner livet ut medan andra förlorar dem?

– De som behåller samma vänner länge, kanske till och med livet ut, är bra på att umgås under enkla former. De måste inte slå på stora trumman varje gång de tar initiativ till att ses.

– Det behöver inte vara så märkvärdigt när man ska umgås. Man kan ta en snabb fika på stan i stället för att alltid bjuda på middag. Att skicka korta sms till sina vänner när man sitter på bussen kan vara ett utmärkt sätt att hålla kontakten, säger psykologen Gabrielle Lodnert.

”Svälj stoltheten”

För dem som saknar vännerna från förr och undrar hur de ska kunna återknyta kontakten har hon följande råd:

– Svälj stoltheten och var ärlig med varför du har valt bort dem. Fråga om de fortfarande finns kvar trots att du svikit dem. Tänk inte på det som någonting konstigt. Folk förstår i allmänhet. Vi lever ju alla i det här mer eller mindre, säger Gabrielle Lodnert.

När Efva Liljas pojkvän gjorde slut för tre år sedan hade hon tio tjejer hemma i vardagsrummet inom några timmar. De lagade mat åt henne, tröstade och lyssnade. Några stannade över natten.

– Det kommer jag aldrig att glömma. De var ett stort stöd för mig. Bättre vänner får man leta efter, säger Efva Lilja, 39.

Hon ingår i ett kompisgäng med tjejer som lärde känna varandra i slutet av 80-talet. Då var alla singlar och umgicks flera dagar i veckan och minst varje helg – ofta på krogen. Genom åren har det tillkommit både män och barn och tillfällena att umgås har blivit färre.

– Men vi har fortfarande väldigt tajt kontakt. Har man rest tillsammans som vi känner man varandra utan och innan. Det har blivit många semestrar genom åren, säger Efva Lilja.

Gör allt tillsammans

Hon och ”gänget” gör det mesta ihop: fikar, äter middag, firar födelsedagar och ordnar grill- och glöggfester. När de träffas blir det ofta långa och djupa diskussioner. Inget ämne är för privat för att kunna vädras.

– Mycket kretsar förstås kring jobb, barn och karlar. Eftersom jag är den enda som är singel får jag alltid frågan om jag träffade någon i helgen. Men de frågar allt mer sällan, svaret blir ju alltid nej, skrattar Sofie Smångs, 38.

Alla tjejerna tycker att vänskapen vuxit sig allt starkare med åren, trots att de inte kan ses lika ofta som förut. De är noga med att hålla varandra uppdaterade och ha flitig kontakt på telefon.

– Ett tag hade vi stora middagsträffar, men lät det gå lång tid mellan varven. Nu ses åtminstone några av oss minst en gång månaden och dessutom träffas vi och fikar emellanåt. Det är bättre, säger Sofie Smångs.

Tjejgängets 8 kompistips

Nneka Amu