99 våldtäkter i Stockholm på två månader

Våg av övergrepp på kvinnor i sommar

RELATIONER

En våg av våldtäkter har drabbat kvinnor och tonårsflickor i sommar. I juni och juli fick polisen i Stockholms län in 99 anmälningar om fullbordad våldtäkt. Senast natten till i går blev en ung kvinna våldtagen.

Övergreppet ägde rum vid tvåtiden på natten på en parkeringsplats i Björkhagen i södra Stockholm, skriver Svenska Dagbladet. En 18-årig kvinna hade fått skjuts hem från centrala Stockholm av en äldre man i 60-årsåldern. Strax innan de kom fram till hennes hem svängde mannen in på parkeringsplatsen och låste dörrarna.

Inget trendbrott

På sommaren får polisen i Stockholms län in minst en anmälan om våldtäkt eller våldtäktsförsök varje dag. På vinter minskar antalet något. Utomhusvåldtäkter med för offret okända gärningsmän är av naturliga skäl vanligare under sommaren. Men det stora antalet våldtäkter i sommar är inget trendbrott. Det är en normal situation för en varm sommar, enligt Stockholmspolisen.

– Kvinnor är mer lättklädda när det är varmt och folk går ut och festar mer på krogen. Det triggar i gång folk som har den här böjelsen, säger Bo Isaksson, chef för Citypolisen till Svenska Dagbladet.

Ungefär hälften av de män som anmäls för våldtäkt i Stockholm grips. Männen är oftast mellan 20 och 30 år. Var femte offer under juni och juli var under 15 år.

Jenny Lindblom