Tro, shop och kärlek

Experten: Handla ihop och rädda relationen

RELATIONER

Nu räcker det inte med romantiska middagar eller semester på tu man hand.

Den nya medicinen mot problem i förhållandet heter shopping.

Foto: Björn Lindahl
KÄRLEK PÅ KÖPET Familjeterapeuten Egil Halleland har medicin för par där förhållandet knakar i fogarna - handla tillsammans. Då fattar man beslut tillsammans och kommunicerar.

En relation som knakar i fogarna eller blivit trist behöver stimuleras. Då är en bra metod att gå och handla tillsammans, i alla fall om man ska tro den norske familjeterapeuten Egil Halleland.

- Par med problem bör göra något tillsammans som kräver samarbete. När de är ute och handlar i lugn och ro styrks förhållandet utan att de vet om det. De fattar beslut tillsammans och kommunicerar.

Trevligt tillsammans

I många förhållanden med problem är det viktigt att komma bort från de invanda omgivningarna. Att man ägnar sig åt just shopping är inte nödvändigt. Det viktiga är att man gör något som båda tycker om och upplever som trevligt.

I Norge verkar tanken på shopping ha slagit igenom. Tidningen Verdens Gang skriver att fler och fler par besöker butiker tillsammans för att handla.

Men det handlar naturligtvis inte om magiska gallerior eller att man blir lycklig bara av att köpa.

- Nej, men shopping eller vad man nu gör tillsammans kan vara en del av lösningen. Att göra triviala men trevliga ting tillsammans får igång kommunikationen, säger Egil Halleland.

Brukar ni gå ut och handla tillsammans?

Anja Sundberg