”Det är bättre att svettas än att riskera cancer”

Lena Katarina Swanberg, författare till boken "Blod svett och tårar - en ilsken bok om östrogen" chattar med Aftonbladets läsare

RELATIONER

Lena Katarina Swanberg säger: Hejsan, nu är jag på plats. Jag har skrivit en bok som heter "Blod svett och tårar - en ilsken bok om östrogen" och den utkommer i morgon. Jag tycker att läkare och forskare haft alldeles för stor lust att "förbättra" friska kvinnor genom att förskriva östrogen alldeles i onödan.

Sussi säger: Tycker du att kvinnor ska sluta helt att äta östrogen?

Lena Katarina Swanberg säger: Jag tycker att det är bättre att försöka stå ut med eventuella besvär än att försöka stå ut med biverkningar av östrogen. Det är bättre att svettas än att riskera cancer!

HannaB säger: Hur kan östrogen vara skadligt?

Lena Katarina Swanberg säger: Hur östrogen kan vara skadligt vet jag inte. Men det man numera vet är att syntetiskt östrogen, det vill säga sådant östrogen som inte kroppen framställer själv, ökar risken för att kvinnan ska få en rad svåra sjukdomar, särskilt vid långt bruk.

Bella 34 säger: Hej Lena Katarina! Är det farligt att äta p-piller med extra mycket östrogen i, också? Jag måste äta det för att hålla cystor borta. Tack på förhand! MVH! Bella 34

Lena Katarina Swanberg säger: Jag tror att har man en konkret sjukdom så är det ett helt annat resonemang. Jag är skeptisk till att förskriva östrogen till friska kvinnor, oavsett om det är syntetiskt östrogen i p-piller eller i klimakteriet, men gäller det cystor så skulle jag hålla mig till det läkaren säger. Läkare är bättre på att vårda sjuka människor än friska.

minna säger: Varför får kvinnor östrogen om det är så farligt?

Lena Katarina Swanberg säger: Under lång tid, sedan femtiotalet faktiskt, har det funnits en enorm vilja att tro på att extra östrogen ska vara bra för kvinnor. Man har velat tro att östrogen ska både bota besvär och förebygga sjukdomar. Det är först nu man ser följderna, östrogen ökar risken för sjukdom, inte sänker.

Maria säger: Hur ska jag göra för att få reda om östrogen är farligt?

Lena Katarina Swanberg säger: Jag tror att varje kvinna är expert på sin egen kropp. Den som inte vill äta östrogen måste inte. Östrogen orsakar inte sjukdom hos alla, fattas bara, men du kan ju börja med att läsa min bok och se resten av biverkningar som du riskerar.

Petra säger: De läkare som uttalat sig i debatten, menar att de goda effkterna med östrogen väger tyngre än de negativa. Vad tycker du om det? De är ju ändå experter i ämnet.

Lena Katarina Swanberg säger: Så har läkare alltid sagt och när de upptäckt att det blir svåra biverkningar säger de jamen du kan ju inte jämföra med de medel som fanns då...nu är de svagare. Fördelarna överväger säkert för ett litet antal kvinnor med sjukligt stora besvär. Inte för andra

annakarin säger: Jag närmar mig klimakteriet, och känner mig orolig? Vad är alternativet till östrogen, jag vill inte bli deppig och så?

Lena Katarina Swanberg säger: Det finns ingen anledning att oroa sig för klimakteriet. Du är precis som vanligt, livet går vidare. De flesta kvinnor har inga eller få besvär. Blir du lite varm, öppna fönstret!

lily säger: Vad tycker du att man ska göra åt det här? Det är väl jättemånga kvinnor som får östrogen.

Lena Katarina Swanberg säger: Sedan den stora amerikanska undersökningen avbröts förra sommaren har försäljningen av östrogen sjunkit märkbart. Jag vet att en del kvinnor får en sorts abstinens när de slutar med östrogen tvärt, men plana ut.

ellinor säger: Varför är du så engagerad i det här?

Lena Katarina Swanberg säger: Jag slogs av att när min mamma var i den här åldern så kände hon ingen enda som hade bröstcancer. Jag känner många kvinnor som fått den sjukdomen. Jag började undra varför, började samla klipp, läsa böcker, och så skrev jag, allt argare över det här jätteexperimentet med friska kvinnor.

ellinor säger: Finns det andra sjukdomar som kan orsakas av östrogen?

Lena Katarina Swanberg säger: Att den stora amerikanska kvinnoundersökningen avbröts i förtid berodde på att kvinnor visade sig få ökad risk för sjukdomar i hjärta och kärl. Hormonbalansen i kroppen ska man vara rädd om.

nina säger: Varför tror du att det här "experimentet" satte igång? Det låter nästan som en konspirationsteori. Skulle läkare verkligen vara så oetiska?

Lena Katarina Swanberg säger: Jag tror inte alls på nån konspiration. tvärtom, man ville nog verkligen hitta något som gjorde kvinnor yngre, lyckligare, mer rynkfria, friskare. Östrogen har lanserats som rena rama mirakelmedlet, och ännu på nittiotalet hävdade man att östrogen förebyggde benskörhet, stroke, demens. Medelålders kvinnor är bra som de är tycker jag. Behöver inte förbättras.

Gerd Hallin säger: Jag undrar hur farligt det är att ta östrogen, och hur många är det som får cancer.

Lena Katarina Swanberg säger: Om du mäter "farlighet" i procent är risken säkert låg. Det är inte det jag är ute efter. Jag menar att det är näst intill brottsligt att rekommendera en frisk kvinna att medel som ökar risken för att hon ska bli sjuk. Särskilt om man säger till henne att det här medlet ska göra henne friskare än hon redan är!

birgitta säger: Om det nu är så riskabelt med östrogen - hur är det då med alternativa naturpreparat - ska man undvika dessa också tror du?

Lena Katarina Swanberg säger: Det är egentligen förbluffande hur lite man fortfarande vet om östrogen, trots att man forskat sedan 1920-talet. Så sent som sent 90-tal fann man att celler har fler än en östrogenreceptor. Naturläkemedel med östrogen är inte alls så svaga som man trodde.

signe säger: Vad handlar din bok om? Kommer du fram till någon lösning?

Lena Katarina Swanberg säger: Inte så mycket lösning. Jag tror att varje kvinnas hormonbalans är lika personligt som ett fingeravtryck. Men det jag vill är att kvinnor ska ha mer respekt för sina fantastiska kroppar och sin hormonbalans inte minst!

Tidigare artiklar i samma ämne

ARTIKELN HANDLAR OM