”De flesta kvinnor i klimakteriet skulle må bättre av östrogen”

Östrogenexperten Jan-Åke Gustafsson, professor vid Karolinska Institutet, chattar med läsarna.

RELATIONER

Jan-Åke Gustafsson säger: Hej, nu är jag här. Välkomna med era frågor.

susanne säger: Lena Katarina Swanberg säger att östrogen ges till många friska kvinnor i onödan. Vad säger du om det?

Jan-Åke Gustafsson säger: Jag tror att många kvinnor som inte tar östrogen efter klimaktieriet skulle må bra av att ta det. Det är tänkbart att alla kvinnor inte behöver östrogen. De flesta skulle må bra av det.

Carina säger: Hej, jag har opererat bort mina äggledare och äggstockar. Har livmoderna kvar. Jag får både östrogen och gulkroppshormon. Min dr säger att jag bara härmar naturen, stämmer det? Och vad menas med lokal behandling t ex salva? Ingår plåster i lokal behandling?

Jan-Åke Gustafsson säger: Plåster är en form av lokal behandling. Progesteron eller gestagen (gulkroppshormon) bör inte tas i tabletter eller ges som plåster. Utan ges lokalt i livmodern. Tex i form av spiral.

gullan säger: Jag blir jätteupprörd och orolig av den här artikeln. Har ätit östrogen i tre år (är 57 år gammal). Ska jag sluta?

Jan-Åke Gustafsson säger: Det viktiga med artikeln är att den ifrågasätter kombinationsbehandling. Dvs östrogen + gestagen. Eftersom denna behandling rätt kraftigt ökar bröstcancerrisken. Man kan undvika denna riskökning genom att få gestagen direkt i livmodern. Under dessa förutsättningar kan man ta östrogen under åtminstone totalt 5 år.

anna säger: Hej - jag läste igenom chattet med Swanberg - en undran bara - alla talar bara om östrogen - men östrogenet är väl inte den eventuella boven i dramat, det är så vitt jag förstår kombinationen gulkroppshormon och östrogen under en lång tid. Är det inte rimligare att tala om hormonbehandling - östrogenet i sig påvisar väl inte så stora problem?

Jan-Åke Gustafsson säger: Du har helt rätt! Du har fäst punkten vid en stor svaghet i nyhetsförmedlingen till kvinnor som blandar ihop östrogen behandling med kombinationsbehandling.

Karin säger: Jag fick diagnosen förtidigt klimakterium då jag var 24 år och har ätit östrogen sedan dess (jag är nu 32). Är östrogenet lika farligt för mig? När ska jag sluta med behandlingen?

Jan-Åke Gustafsson säger: Med tanke på din relativa ungdom, är det inte minst ur cancerrisksynpunkt, (bröst- och livmoder), av stor vikt att du regelbundet kontrolleras hos gynekolog. I ditt fall är det viktigt att fördelarna med östrogenet, som kan vara stora, nogrannt avvägs mot riskerna, av din läkare.

ros säger: Vagifem tar jag en gång i veckan i slidan, får man cancer utav den, finns det östrogen och progesteron i tabletten, eller vad innehåller den,hur många år kan man använda den?

Jan-Åke Gustafsson säger: Angående tablettens hormoninnehåll bör du tala med din gynekolog. Progesteron (gestagen) bör tillföras dirket i livmodern. Däremot går det bra att tillföra östrogen via slidan.

moa säger: Hur mycket får en läkare betalt av läkemedelsföretag av att skriva ut östrogen till en kvinna? Eller hur mycket för ett blodtryckspreparat?

Jan-Åke Gustafsson säger: Förhoppningsvis ingenting!

nicke säger: Hej! vad är östrogen

Jan-Åke Gustafsson säger: Östrogen är en form av kvinnligt könshormon som bildas i äggstockarna. Det styr menscykeln, och är nödvändigt för fortplantningen.

ewa säger: Jag har ätit östrogen i form av kombinationstyp i tio år, Premelle. Ska jag sluta eller övergå till annan form?

Jan-Åke Gustafsson säger: Efter samråd med din gynekolog bör du nog se till att progesterondelen tillförs dirket i livmodern, tex via spiral. När det gäller östrogenet är 10 år en rätt lång behandling. Men fortsatt behandling kan vara rimlig om det finns speciella skäl, tex benskörhet, urininkontinens, eller humörsvängningar.

pernilla säger: Finns det några alternativ till östrogen?

Jan-Åke Gustafsson säger: Ja, det kan finnas vissa alternativ tex sk växtöstrogener som dock tillhör alternativmedicinerna. Därför är de inte lika nogrannt utprovade som vanligt östrogen.

Millan säger: Jag fick bröstcancer 2001 och har även problem med endometrioser. För ett tag sedan åkte jag in akut för smärtor orsakade av dom och läkaren skrev ut p-piller åt mig för att underlätta smärtorna. Var detta riktigt gjort av henne? Talade även om att jag har bröstcancer.

Jan-Åke Gustafsson säger: Hormonbehandling vid bröstcancer är mycket komplicerad, och bör nog skötas av en cancerspecialist.

Lena51 säger: Hej, jag som inte har några äggstockar sen fem år tillbaka. Hur blir det om jag slutar äta örstrogen tvärt?

Jan-Åke Gustafsson säger: Man brukar säga att fem års östrogenbehandling är rätt riskfri. I speciella fall, och under läkarkontroll kan behandlingen utsträckas längre tid.

rosi säger: Vore bra att få veta vad vi kan använda för sort nu,för svettningar och slemmhinnorna? Vilken sort passar bäst utan att behöva tänka på cancerrisken?

Jan-Åke Gustafsson säger: Det viktigaste är att undvika mediciniering med kombinationspreparat via munnen. Gestagenkomponenten bör tillföras dirket in i livmodern, tex via spiral. Dessutom bör du i samråd med din gynekolog överväga att tillföra östrogenkomponenten via plåster. Eftersom detta sätt är skonsammare för levern.

agp säger: Hej!

Fick bortopererat livmoder, ägstockar och äggledare när jag var 38 år, är nu 48. Har ätit olika slags östrogen och fått besvär med bröstkörtlarna. Fick senast utskrivet Livial. Är det samma risk med tibolon som med östrogen? Vad skulle du rekommendera?

Jan-Åke Gustafsson säger: Enligt den nyligen publicerade undersökningen i Lancet, visar sig faktiskt tibolon ha en högre cancerrisk än östrogen.

rosi säger: Jag fick östrogen,men då steg mitt blodtryck (fast jag åt medecin för det tidigare) så jag fick sluta med östrogen. Fick då en tablett att föra upp i slidan, men vad gör jag åt svettningarna. Tycker du jag ska fortsätta äta dem och ta mer blodtryckstabletter, jag är 52 år.

Jan-Åke Gustafsson säger: Jag är förvånad över dina problem med östrogen och högt blodtryck. Normalt brukar östrogen minska blodtrycket som ibland annars ökar under klimakteriet. Jag föreslår att du går till din gynekolog för att reda ut det hela.

moa säger: Liksom Millan har jag haft bröstcancer och blivit tillfrågad att "testa" östrogen i något forskningssyfte av läkare på Radiumhemmet vilket jag tackade nej till! Kan man verkligen lita på att läkare vill ens eget bästa eller bara se till sin egen forskning?

Jan-Åke Gustafsson säger: Läkarna är i dag tvungna att få sina undersökningar godkända av mycket stränga etiska komitteer. Därför kan du säkert känna dig trygg, om du deltar i en klinisk undersökning av detta slag.