”Det finns inte tid för fester”

1 av 2 | Foto: Jan Danielsson
Styling: Ehva Löpp Hår och makeup: Anna Frid
RELATIONER

Henrik gillar ju att röra sig på krogen.

– Ja, och jag har inga problem att gå ut heller. Jag gillar musik och människor, men det är mer att jag inte har tid. Jag är hemma väldigt sällan och jag kan inte ägna mig åt några fylleslag under helgerna.

Dricker du sprit?

– Det beror på... Sitter jag på en middag så dricker jag gärna ett glas vin till maten. Men det är inte så att jag är ”ute och dricker sprit”.

Jag hörde att du har slutat röka efter tio år.

– Ja, det är ju inte bra att röka. Det är farligt, men jag mådde aldrig dåligt av rökningen. Största orsaken till att jag slutade var när jag under en middag såg två damer i 50-årsåldern. Det syntes att den som säkert rökt i 35 år såg grå och rynkig ut. Jag fick för mig att det berodde på rökningen, och det var bra eftersom det fick mig att sluta.

Hur många cigg blev det om dagen?

– Lite olika. På tävlingar när det var mycket nerver i bland rökte jag mer. Jag idiotförklarade mig själv eftersom jag är en väldigt stark människa. Jag avgjorde VM-finalen förra sommaren utan att ens vara

nevös. Så stark är jag däruppe, och så kunde jag inte ens sluta röka. Men så började jag med nikotintuggummi och det funkade bra.

Har du tjuvrökt efteråt?

– Jag har tagit ett bloss, men det var inte gott. Skillanden är att jag känner lukten av röken nu. Jag är inte rökare längre; det är så häftigt.

Ska du ha barn?

– Någon gång i framtiden ska jag ha barn ja.

Med Henrik?

– Ja, som det ser ut så blir det Henrik som ska bli pappa. Men vi har inte planerat det ännu. Just nu fokuserar jag mig på karriären.

Vad är det bästa med din pojkvän?

– Han är så oerhört snäll, glad, smart och ödmjuk. Och så är han så snygg också.

Hur bor ni?

– Vi pendlar. Ibland är vi hos honom i Stockholm och ibland hos mig på gården i Norrköping. Det är perfekt, vi bor både i stan och på landet.

Du tävlar varje helg. Hur funkar det när man har ett förhållande?

– Henrik följer med mig ganska ofta. Han är ju sportintresserad och har alltid varit det. Tidigare var han väl inte så inkörd på ridsporten, men vi red en gång för något år sedan. Det gick inte så jättebra så jag sa att det är bättre att vi väntar tills jag har skaffat en äldre och tröttare häst.

Han klarade inte av det?

– Jo, det gjorde han allt. Men jag blev nog räddast, för det gick väldigt fort och han var duktig som satt kvar. Han har ju lite hästvana och gjorde högvakten till häst.

Hur ser en typisk dag ut för dig?

– Jag går upp vid åtta för jag hatar tidiga mornar. Om jag kan sover jag gärna längre. I dag var jag i stallet vid nio och sen red jag tre hästar, och så tvättade jag en. Fyra hästar skulle ner till Tyskland så då gjorde jag i ordning dem innan det blev det lunch. Sedan red jag två hästar till innan jag hoppade in i duschen och åkte hit för intervjun.

Pust! Blir du aldrig trött på hästar?

– Absolut, det finns dagar då det sista jag vill är att gå ut i stallet. Känner jag mig jätteusel gör jag inget bra ifrån mig ändå. Då gör jag bara det jag absolut måste, så då kanske jag bara rider en eller två hästar. Det gäller att behålla motivationen, för det är det viktigaste en framgångsrik människa har. Oavsett vad du sysslar med.

Det låter som om du pressar dig ganska hårt?

– Ja, det gör man ju.

365 dagar och stenhårt fokuserad på ridning. Har du någonsin gått i väggen?

– Nä, så långt har det gått bra. Det har jag inte haft tid med, men jag har känt: oj, nu är jag sliten. Då gäller det att vara ledig och släppa allting, lägga sig i sängen och bara sova ut. Det handlar om att låta kroppen vila. Jag tror man måste vara vaken och lyhörd på sig själv.

Kan du tala med hästar?

– Ja, jag pratar en massa med mina hästar, men jag får inga svar. Som ryttare pratar du mycket med kroppsspråket också.

Du har många fans.

– Väldigt många. Jag får ungefär tio brev i veckan där de flesta vill ha autografer, breväxla, och ha svar på frågor. Är jag ute och tävlar är det också mycket folk som kommer fram och vill prata. Det kan komma 30 barn på en gång där alla skriker ”autograf, autograf, autograf!”.

Får du friarbrev från hästtokar också?

– Det har varit någon konstig, lite knasig, människa som har skrivit en del saker. Men det är min mamma som sköter posten så jag har inte fått se de breven.

Var du inte nyfiken då?

– Där litar jag på mamma. Jag tror faktiskt inte att jag vill läsa vad han skrev. Hon är klok och tar bort dem.