Ny chans för Amina

Nigerianska Amina Lawal dömdes att stenas till döds – nu ska hon upp i rätten igen

RELATIONER

En tidigare dom har fastslagit att Amina Lawal ska avrättas genom stening för otrohet.

Nu kan en ny prövning benåda henne.

– Amina lever under en omänsklig press, säger Annika Flensburg, pressekreterare på Amnesty.

Aftonbladet har tidigare skrivit om nigerianska Amina Lawal, småbarnsmamman som påstods har varit otrogen och av en fundamentalistisk domstol, som tillämpar de stränga sharialagarna, dömdes till stening. Lawal har överklagat domen och ska den 27 augusti för andra gången svara för sitt ”brott”, att föda ett barn trots att hon var frånskild.

Blev trakasserad

Amina Lawal befinner sig nu i sin hemby Katsina i norra Nigeria. Hon har äntligen kunnat återvända efter att ha blivit trakasserad och tvingats fly.

På Amnesty bedömer man Amina Lawals chanser som goda. En kvinna som tidigare dömts till döden efter att ha påståtts varit otrogen friades efter överklagande av en sharia-domstol.

– Vi ser inget överhängande hot att hon avrättas med en gång. Om rätten slår fast domen igen kan hon överklaga igen. I slutändan har presidenten möjlighet att benåda henne, säger Annika Flensburg.

Miljontals vädjar

Fallet Amina har väckt stora känslor både i Nigeria och runt om i världen. Det finns ett stort tryck på landet att fria Amina och ändra sharia-lagarnas tolkning. I dag tillämpas grymma straff som spöstraff och amputering.

Ännu har ingen kvinna stenats till döds i Nigeria.

– Amina har bra advokater vid sin sida och hon mår under omständigheterna bra, säger Annika Flensburg.

Flera miljoner människor har vädjat för Amina. Här på aftonbladet.se skrev 208 611 läsare på en namnlista som överlämnades till Nigerianska ambassaden i Stockholm förra året.

Tidigare artiklar

Hanna Blanksvärd